Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πορεία ... στην ψευδοπαροχολογία

Οσο και αν είναι γνωστή και συνηθισμένη η πρακτική της ψευδολογίας-δημαγωγίας και παροχολογίας του αέρα, δεν μπορεί παρά να απορεί ο καθένας με τα καμώματα των εταίρων του δικομματισμού. Για να κλέψουν ξανά την ψήφο των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, το ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, κι από κοντά τα εξαπτέρυγα των κομματαρχών τους (ξανα)ξεκινάνε πορεία προς τον αγρότη! Για να κάνουν τι; Να τον ενημερώσουν, λένε, πως, τάχα, εξασφάλισαν τα συμφέροντα των αγροτών για τα επόμενα χρόνια, τις αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι το 2006 και ...2016!

Αλλά για ποιες επιδοτήσεις γίνεται λόγος όταν οι καλλιέργειες συρρικνώνονται χρόνο με το χρόνο με τις προηγούμενες και την τελευταία αναθεώρηση της ΚΑΠ και οι αγρότες δεν έχουν, στην κυριολεξία, τι να καλλιεργήσουν για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα; Με τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους; - κι ας τα τρώνε οι υπόλοιποι εργαζόμενοι με τα καπέλα των κερδοσκόπων. Με τις τιμές στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα άλλα αναγκαία αγροτικά εφόδια ασύδοτες κι ασήκωτες για το φτωχό βαλάντιο του αγρότη; Και ποιες επιδοτήσεις εξασφάλισαν όταν, τώρα και με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, μειώνονται πιο δραστικά αφού οι συνεχώς περιοριζόμενες συνολικές αγροτικές δαπάνες της ΕΕ θα μοιράζονται σε 25 αντί 15 κράτη-μέλη; Μήπως αυτό δεν πάνε να κρύψουν αλλάζοντας τον τρόπο που θα χορηγούνται - στις εκτάσεις καλλιεργειών κι όχι στην παραγωγή πια - πράγμα που θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερη συρρίκνωση της παραγωγής και στην υποβάθμισή της περισσότερο;

Φυσικά δεν πρόκειται να πουν για όλα αυτά που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες και δημιουργούν τους «σύγχρονους τσιφλικάδες», τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις. Κι επειδή γνωρίζουν πως στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, άλλωστε, θριαμβολογούσαν και για τις προηγούμενες αναθεωρήσεις της ΚΑΠ αλλά οι αγρότες πληρώνουν το «μάρμαρο» - επανέρχονται σε ...πορείες με ψευτο-υποσχέσεις για, δήθεν, αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις και άλλες ψευτοπαροχές!

Ασφαλώς, τόσο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, δε λείπει το θράσος. Ετσι, αυτοί που ευθύνονται για τις συντάξεις ελεημοσύνης - των 180 και 220 ευρώ, με τα οποία πληρώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων αγροτών - χώρια τα νέα αυξημένα χαράτσια για την «υγεία» που τους «φέσωσαν», ανακάλυψαν, τώρα, ενόψει εκλογών, πως είναι μικρές... και υπόσχονται μερικά ακόμα ευρω-ψίχουλα λες και απευθύνονται σε ζήτουλες. Ενώ τους κλέβουν και τους ρημάζουν όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτική τους, δε διστάζουν να υποτιμούν και τη νοημοσύνη, προσβάλλοντας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων τους. Μπροστά σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, οι αγρότες πρέπει να δείξουν τη δύναμή τους. Με μαζικούς ενωτικούς ταξικούς αγώνες να διεκδικήσουν όσα τους κλέβουν και δικαιούνται. Να καταδικάσουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ και τους ΣΥΝοδοιπόρους στην ΕΕ που τους ρημάζουν και τους κοροϊδεύουν. Το δικό τους συμφέρον επιβάλλει να ψηφίσουν μαζικά το ΚΚΕ που αγωνίζεται και για τα δικά τους συμφέροντα και καταγγέλλει τις αντιλαϊκές-αντιαγροτικές πολιτικές.


Γιάννης ΖΑΑΓΓΑΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ