Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οχι πένθος αλλά αγώνας!

Στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Αυγούστου στην Αθήνα, αναμένεται ν' ακουστούν ξανά οι γνωστές προτάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος της Αυτοδιοίκησης. Ενα πρόβλημα το οποίο έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις και έχει «παραλύσει» τη λειτουργία των δήμων και των νομαρχιών σ' όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι έχει αποφασίσει να «λύσει» το πρόβλημα με ληστρική εφόρμηση στις τσέπες του λαού. Προς τούτο, όπως δηλώνεται αρμοδίως, οσονούπω, έρχεται «φορολογική μεταρρύθμιση», η οποία θα προβλέπει τη λειτουργία νέων φορομπηχτικών μηχανισμών είσπραξης εσόδων από τους δήμους και τις νομαρχίες.

Με τη φοροεισπρακτική λογική της κυβέρνησης ουδόλως διαφωνούν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που εκλέχτηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Και πώς να διαφωνήσουν, άλλωστε, όταν τάσσονται υπέρ της πλήρους ανταποδοτικότητας στην Αυτοδιοίκηση, με βάση την οποία ό,τι παρέχεται στον πολίτη, θα το πληρώνει ο ίδιος. Οι όποιες «αντιδράσεις» μερικών εξ αυτών δεν αφορούν στην ουσία, αλλά στους τύπους. Εξυπηρετούν «αντιπολιτευτικούς» μικροκομματικούς στόχους, έχουν «λαϊκίστικο» και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα κι αποσκοπούν στη μείωση του πολιτικού κόστους που θα φορτωθούν οι αιρετοί, εμφανιζόμενοι απολύτως σύμφωνοι με την κυβερνητική απόφαση για μετατροπή των δήμων και των νομαρχιών σε... αυτοδιοικητικές εφορίες.

Χαρακτηριστική είναι η προχτεσινή απόφαση της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης για κήρυξη... πένθους, με την ανάρτηση μαύρων σημαιών στα δημαρχεία, ως έκφραση «πνεύματος αντίστασης» στις κυβερνητικές προθέσεις κι αποφάσεις. Είχαν προηγηθεί οι «λεονταρισμοί» περί «αγωνιστικής αντίδρασης» του προέδρου της ΤΕΔΚ και δημάρχου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου, μετά τη συνάντηση της ΚΕΔΚΕ με τον πρωθυπουργό. Είναι, όμως, φανερό ότι αυτού του είδους οι «αντιδράσεις», αν δεν προκαλούν τον γέλωτα μέχρι δακρύων, πάντως δε φοβίζουν τους κυβερνώντες. Πολύ περισσότερο που γνωρίζουν ότι με τη σύνθεση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ και γενικότερα με το συσχετισμό δύναμης υπέρ του δικομματισμού, που έχει διαμορφωθεί στους εκλεγμένους δημάρχους και νομάρχες, δεν μπορεί ν' αναπτυχθεί κίνημα της Αυτοδιοίκησης.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε «κίνημα αντίστασης» από την ΚΕΔΚΕ και την πλειοψηφία των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, η ευθύνη για την ανάπτυξη του αγώνα κατά της κυβερνητικής απόφασης, για νέα φορολογική αφαίμαξη του λαού μέσω των δήμων και των νομαρχιών, βαρύνει τους ίδιους του δημότες. Ο αγώνας μπορεί και πρέπει να οργανωθεί μέσα από τα εργατικά συνδικάτα, τους αγροτικούς και επαγγελματοβιοτεχνικούς συλλόγους, τις συνταξιουχικές οργανώσεις και τους άλλους μαζικούς φορείς, σε κάθε δήμο, σε κάθε νομό, σε κάθε περιφέρεια. Και, φυσικά, σ' αυτόν θα συμμετέχουν όσοι από τους αιρετούς εξακολουθούν να νιώθουν υπηρέτες του πολίτη και όχι φοροεισπράκτορες...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ