Τρίτη 6 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η «αντιτρομοκρατική» αράχνη

Πολύ σύντομα - με βάση τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού - πρόκειται να γίνει νόμος του ελληνικού κράτους η απόφαση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απόφαση που πήρε η Ευρωπαϊκή Ενωση το Δεκέμβρη του 2001. Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο τοποθετεί τα ζητήματα εκείνη η απόφαση. Εκεί, λοιπόν, αδικήματα χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικά αν θίγουν «τις θεμελιώδεις πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού».

Τι σημαίνει, επομένως, τρομοκρατία για την Ευρωπαϊκή Ενωση; Εθνικοαπελευθερωτικά και προοδευτικά πολιτικά κινήματα εντάσσονται στην ευρωπαϊκή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η αντίσταση και ο αγώνας του ιρακινού λαού για εθνική απελευθέρωση ονοματίζεται τρομοκρατία, το ίδιο και η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού.

Με βάση τις διατάξεις του ευρωτρομονόμου αυτού θα μπορούν να ποινικοποιούνται καθιερωμένες μορφές δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος, θα μπορούν να διαλύονται ακόμη και μαζικοί φορείς, συνδικάτα ή κόμματα, αν κάποιο μέλος τους προβεί σε ενέργειες που χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές. Καταλαβαίνουμε ότι ανοίγονται έτσι οι ασκοί του Αιόλου. Κανένα προοίμιο δεν μπορεί να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο των διατάξεων, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης. Κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής με τέτοιες νομοθετικές διατάξεις.

Μια προσεκτικότερη μελέτη δείχνει πως τα όσα κυοφορούν οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα. Φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με ένα συνολικότερο σχέδιο δράσης, που πλέκει έναν πανίσχυρο ιστό νομοθετικών και άλλων μηχανισμών με στόχο την καταπίεση. Να μερικά παραδείγματα:

- Η Συνθήκη Σένγκεν, η οποία μάλιστα ενσωματώθηκε στη Συνθήκη για την «Ευρωπαϊκή Ενωση και με την οποία δημιουργήθηκε δίκτυο ηλεκτρονικής παρακολούθησης και καταγραφής "υπόπτων", όσων δηλαδή αμφισβητούν τη "νέα τάξη πραγμάτων"».

- Η συγκρότηση και βαθμιαία ενίσχυση της Ευρωαστυνομίας που συμπλήρωσε και επέκτεινε τους μηχανισμούς ηλεκτρονικού φακελώματος της Σένγκεν.

- Η απόφαση των αρμόδιων υπουργών το καλοκαίρι του 2001, μετά την αιματηρή καταστολή της διαδήλωσης στη Γένοβα, που θεσμοθέτησε τη συντονισμένη αστυνομική παρακολούθηση, ανταλλαγή πληροφοριών και καταστολή των διαδηλώσεων.

- Η ανοχή της λειτουργίας του αμερικανικού Εσελον μέσω εγκαταστάσεων σε κράτη-μέλη της ΕΕ και η προοπτική δημιουργίας αντίστοιχου ευρωπαϊκού που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει κάθε είδους επικοινωνίες (τηλέφωνο, φαξ, διαδίκτυο κλπ.).

- Η συμμετοχή στο καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ κλίμα της τρομο-υστερίας και στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του NATO, η συγκρότηση του Ευρωστρατού.

- Η προώθηση της συγκρότησης ευρωπαϊκής ΚΥΠ, μιας ευρωπαϊκής δηλαδή CIA.

- Η προώθηση της «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ που καλύπτει τη «δικαστική συνεργασία», την «ανταλλαγή πληροφοριών», τη «σύλληψη και έκδοση υπόπτων», τη δημιουργία «κοινών ομάδων ανακριτικής έρευνας». Ηδη η δανική προεδρία υπέγραψε συμφωνία για την παράδοση των αρχείων της Ευρωαστυνομίας στο FBI.

Ο ιστός της «αντιτρομοκρατικής» αράχνης πλέκεται, όπως όλοι βλέπουμε, με μεθοδικότητα από τους πολιτικούς υπαλλήλους του ιμπεριαλισμού και απειλεί να εγκλωβίσει τα λαϊκά κινήματα. Είναι ωστόσο στο χέρι των λαϊκών κινημάτων, ή, καλύτερα, στη δράση τους, να αδρανοποιήσουν την αντιλαϊκή αράχνη και να διαλύσουν τους ιστούς της.


Βασίλης ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ