Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το δήθεν... νέο του Γιώργου

Σε όλες τις πτώσεις κλίνεται αυτές τις προεκλογικές μέρες από τους εκπροσώπους του δικομματισμού, το «νέο», η «νέα εποχή», το «νέο ξεκίνημα», η «νεολαία». Ιδιαίτερα το ρόλο του «νεοτεριστή» έχει αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών και αναμενόμενος νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Τα εκλογικά επιτελεία του Γ. Παπανδρέου είναι ιδιαίτερα προσανατολισμένα, έχουν βάλει στο στόχαστρο τους νέους ψηφοφόρους από 18 - 24 χρονών. Και αυτό δε γίνεται τυχαία.

Ποντάρουν στη μικρή εμπειρία αυτών των ηλικιών και στο γεγονός ότι είναι πολύ ευάλωτες στη δημαγωγία. Φυσικά η ίδια τακτική των υποσχέσεων, της καλλιέργειας μεγάλων προσδοκιών, μερικές φορές της δήθεν αυτοκριτικής και αποστασιοποίησης από τη μέχρι τούδε πολιτική, ακολουθείται και για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Απλά τα «καθρεφτάκια» (βλέπε χρήση νέων τεχνολογιών, τζόκινγκ και άλλα επικοινωνιακά) που προσφέρει ο νεοφώτιστος ηγέτης θαμπώνουν πιο πολύ τους νέους. Ομως η εικονική πραγματικότητα της «επένδυσης στην παιδεία, στην κοινωνία της πληροφορίας και γνώσης» που ευαγγελίζεται, έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι από τα λαϊκά στρώματα.

Οι νέοι βλέπουν τη ζωή τους να σπαταλιέται σε μια Παιδεία που χρυσοπληρώνεται και η στάθμη της όλο και πέφτει. Που η ταξική πολιτική διώχνει χιλιάδες μαθητές από την εκπαίδευση (τι άλλο είναι τα υποβαθμισμένα ΤΕΕ για όσα παιδιά το βαλάντιο δε φτάνει για την παραπαιδεία του λυκείου;). Ποιος νέος αρκείται στην εκμάθηση ξένης γλώσσας μόνο από το σχολείο; Πώς οι νέοι ικανοποιούν τις ανάγκες τους για αθλητισμό, μουσική, πολιτισμό; Ολα αυτά δεν καλύπτονται από την εκπαίδευση.

Μήπως όμως τους περιμένει κανένα καλύτερο μέλλον ως φοιτητές ή αυριανούς εργαζόμενους; Περιπλανιούνται από την ανεργία στην απασχολησιμότητα και τούμπαλιν. Τι μπορεί να πουν τα... νεοτεριστικά του Γιώργου, στους νέους των τετράωρων, στους πτυχιούχους... πιτσαδόρους, στους νέους που αντέδρασαν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, που ξεχύθηκαν στους δρόμους ενάντια και στην ελληνική συμμετοχή και συνενοχή με τη χρήση της βάσης της Σούδας;

Και όμως το μαύρο βάφεται άσπρο και με ιδιαίτερο θράσος ο κ. Γ.Α.Π. καλεί τη νεολαία με μια γομολάστιχα να σβήσει, να ξεχάσει τα έργα και ημέρες αυτού και της κυβέρνησης Σημίτη. Είναι όμως συνυπεύθυνος και πρωτεργάτης για τη βαρβαρότητα που βιώνουν οι νέοι από τα λαϊκά στρώματα. Αυτό δεν αλλάζει. Και ο ίδιος προσωπικά άνοιξε το δρόμο για αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, έχει προτείνει την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, την ατομική χρήση χασίς, ενώ είναι το «βαποράκι» του ιμπεριαλισμού (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) για ό,τι εξυπηρετεί την πλουτοκρατία. Στήριξε και εφάρμοσε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που χτυπούν τους νέους και τις οικογένειές τους. Αν όλα αυτά δεν είναι ορισμένοι - γιατί υπάρχουν κι άλλοι - σημαντικοί λόγοι για να τον «μαυρίσει» και η νεολαία - όπως και τον άλλο εταίρο του τον Κ. Καραμανλή - τότε τι είναι;


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ