Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τι θέλουν να αλλάξουν

Τις τελευταίες μέρες οργιάζει η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ ότι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (Γ.Α.Π.) θα φέρει πολλές «αλλαγές» και θα διαμορφώσει ένα «νέο κόμμα». Η πρώτη ανάγνωση λέει ότι επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα από τα προβλήματά τους και το ποιος ευθύνεται γι' αυτά. Οχι μόνον ως κόμμα, αλλά κυρίως ως πολιτική που εφαρμόζει το κόμμα αυτό. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη από (άλλο) ένα προεκλογικό τρικ. Ο Γ.Α.Π. και οι συν αυτώ, όσοι τον στηρίζουν, όσοι βοήθησαν στην τοποθέτησή του ως μοναδικού υποψηφίου προέδρου και υποψηφίου πρωθυπουργού, ενδιαφέρονται να αλλάξουν τις συνειδήσεις των λαϊκών στρωμάτων που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ και το ακολουθούν μέχρι σήμερα, συνεχίζουν όμως να υιοθετούν κάποιες προοδευτικές και ριζοσπαστικές ιδέες. Π.χ., αντιιμπεριαλιστική στάση ενάντια στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Γ.Α.Π. και οι συν αυτώ θέλουν ένα οριστικό διαζύγιο της βάσης του ΠΑΣΟΚ με τα αντανακλαστικά και τη μνήμη της. Τα σχέδιά τους για «νέου τύπου» κόμμα επακόλουθα σηματοδοτούν και τις απόψεις τους για το τι «πρέπει» να κάνει, πώς πρέπει να «σκέφτεται» ο λαός στο σύνολό του. Γιατί δε γίνεται να θες να αλλάξεις ολοκληρωτικά τη φυσιογνωμία ενός κόμματος, αν δε σχεδιάζεις και αλλαγές στο σύνολο της κοινωνίας. Αρα θέλουν συνολικά ο ελληνικός λαός να ξεχάσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί κατακτήσεις. Π.χ., να ξεχάσει ότι ιστορικά, διαχρονικά αντιτάχθηκε ενάντια σε κάθε επίδοξο επικυρίαρχο. Οτι πάλεψε κατά του ξένου κατακτητή, κατά των ξένων βάσεων, κατά του πολέμου και της ελληνικής συμμετοχής σ' αυτόν. Να υποταχθεί, να αποδεχτεί ότι δεν αποφασίζει αυτός για την τύχη του τόπου του, αλλά «σύμμαχοι» που θα του επιβάλλουν «λύσεις».

Τα ίδια ισχύουν και για κομμάτι ψηφοφόρων της ΝΔ, καθώς οπωσδήποτε υπάρχουν και εκεί εγκλωβισμένα λαϊκά στρώματα. Το γεγονός ότι - ακόμα κι αντιπολιτευόμενη - η ΝΔ έψεγε διαδηλωτές, όποτε αυτοί ξεπερνούσαν τα «εσκαμμένα» και έκλειναν, π.χ., για ένα ολόκληρο μισάωρο, ένα ολόκληρο δρομάκι, τους καλούσε δε να συμμορφωθούν και να μην ενοχλούν άλλες κοινωνικές ομάδες, δείχνει και το στόχο του ετέρου εταίρου του δικομματισμού. Καθώς μένει σχεδόν ένας μήνας πια μέχρι τις εκλογές, οι εγκλωβισμένοι σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ οφείλουν να σκεφτούν: Σε τι θέλουν να τους μεταλλάξουν; Από τι τους καλούν να πάρουν διαζύγιο; Πόσες και πόσες κατακτήσεις κατάφεραν τόσα χρόνια; Και τις κατάφεραν με τους αγώνες που έκαναν, ριζοσπαστικοποιούμενοι και συμπαραταχθέντες με τους κομμουνιστές και άλλους προοδευτικούς ανθρώπους. Ασπαζόμενοι τώρα τον κοσμοπολιτισμό του μεγάλου κεφαλαίου, όπως τους καλεί ο δικομματισμός, τι έχουν να περιμένουν;

Απέναντι σ' όλα αυτά, το ΚΚΕ δεν έχει να αλλάξει τίποτα. Με τα λαϊκά στρώματα ήταν (εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες, άνεργοι), με αυτούς συνεχίζει να είναι. Με αυτούς συνομιλούσε, με αυτούς θα το κάνει και στο μέλλον. Στην ίδια έντιμη γλώσσα, για τα ίδια οξυμένα προβλήματα και με την ίδια ευθεία προσέγγιση.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ