Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΥΝπόρευση με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ

Η κάθοδος σε κοινό ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών του Συνασπισμού με τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων - Ποτών και στην Ομοσπονδία των Εργαζομένων στο Φάρμακο, και μάλιστα μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Δεν μπορεί να μην προβληματίσει τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο τους αριστερούς.

Το συγκεκριμένο γεγονός, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο. Η συνεργασία των συνδικαλιστικών παρατάξεων και των τριών κομμάτων καταλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα ζητημάτων από την κορυφή της ΓΣΕΕ, μέχρι κάτω στα πρωτοβάθμια σωματεία. Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις αλληλο-υποστήριξης, στις αρχαιρεσίες συνδικάτων, προκειμένου να χτυπηθούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί στα συνδικάτα.

Ολα αυτά τα γεγονότα σηματοδοτούν μια γενικότερη κοινή στρατηγική και τακτική αυτών των δυνάμεων, στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος και όχι μόνο. Μαρτυρούν το κοινό υπόβαθρο που ενώνει αυτές τις δυνάμεις. Κοινή βάση είναι το Μάαστριχτ, η ενσωμάτωση, η αποδοχή της ΟΝΕ, η γραμμή της «σύγκλισης», αλλά μέσα στην ΕΕ, η κοινή αντίληψή τους για τον «κοινωνικό διάλογο», τον οποίο και οι τρεις παρατάξεις έχουν αναδείξει σε αυθύπαρκτη αξία.

Αποδεικνύει, επίσης, ότι οι δυνάμεις του ΣΥΝ, μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην πιο σημαντική, δηλαδή, οργάνωση της εργατικής τάξης, ουσιαστικά συμπορεύονται με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Και εδώ, για κάθε εργάτη, για κάθε αριστερό προκύπτουν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα: Ενάντια σε ποιους οι δυνάμεις του ΣΥΝ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συγκροτούν κοινό ψηφοδέλτιο; Ποιους αντιμάχονται; Ποιους αντιπαλεύουν; Ποιον εξυπηρετεί τελικά ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο; Η απάντηση είναι προφανής.

Και, βέβαια, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν κρύβουν ούτε τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, ούτε ότι οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, είναι ο βασικός τους αντίπαλος. Η ηγεσία του ΣΥΝ όμως, η οποία δήθεν κόπτεται για την «ενότητα», τι έχει να πει;

Αυτοί, που, μπροστά στις εκλογές, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, για τη διασπασμένη αριστερά, αυτοί που κατηγορούν το ΚΚΕ αλλά και το ΠΑΜΕ για το δήθεν απομονωτισμό τους, πώς γίνεται να είναι συν-οδοιπόροι με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ; Και τελικά πόσο συνεπείς είναι όταν στα προεκλογικά μπαλκόνια στηλιτεύουν το δικομματισμό και στην πράξη συμπράττουν και συνεργάζονται ανοιχτά με τις παρατάξεις των δύο αυτών κομμάτων;

Οχι, δεν πρόκειται για λάθος. Πρόκειται για απόδειξη της υποκρισίας τους. Αυτοί που για τις ανάγκες του προεκλογικού ντεκόρ, σκιαμαχούν με το δικομματισμό, μέσα στο κίνημα, εκεί που κρίνεται το μεροκάματο του εργάτη, έχουν γίνει οι καλύτεροι υπηρέτες του. Οι άνθρωποι που τόσο εύκολα μιλάνε για την «ενότητα της αριστεράς», τόσο εύκολα ξεπουλάνε και τις αξίες της αριστεράς και την υπόθεση της ενότητας.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΌΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ