Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η απόβαση στη Νορμανδία και οι παραχαράκτες

Με εντυπωσιακή λαμπρότητα γιορτάστηκε η φετινή επέτειος από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων (6 Ιούνη 1944) στη Νορμανδία. Το γεγονός ότι ήταν η 60ή επέτειος θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για την ιδιαίτερη προβολή των εκδηλώσεων, με τιμώμενο πρόσωπο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπους. Ομως, οι ομιλίες των επισήμων, αλλά και η κατευθυνόμενη ιστοριολογία του τελευταίου διαστήματος, απέδειξαν ότι οι προθέσεις των διοργανωτών δεν ήταν καθόλου αθώες.

Οι εκδηλώσεις για την «D-day» (κωδική ονομασία της επιχείρησης) αποδεικνύεται ότι ήταν μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας των ιθυνόντων της Νέας Τάξης να ξαναγράψουν την Ιστορία, σβήνοντας την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη νίκη κατά του ναζισμού.

Στην ίδια προσπάθεια εντάσσονται παλιότερες κινήσεις, όπως η καθιέρωση της «Μέρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης» στις 9 Μάη, τη μέρα που είχε οριστεί ως «Μέρα της Νίκης κατά του φασισμού», αφού στις 9 Μάη του 1944 ο Κόκκινος Στρατός έστησε τη σημαία του στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου, προκαλώντας τον παγκόσμιο ενθουσιασμό για το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην επιχείρηση πλαστογράφησης της Ιστορίας συμβάλλουν, βεβαίως, και οι κάθε είδους απολογητές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπως οι συντάκτες της «Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού», που έφθασαν στο σημείο να εξομοιώνουν το σοσιαλισμό με το ναζισμό, προκαλώντας βάναυσα την ιστορική μνήμη, βρίζοντας και φτύνοντας στους τάφους των 20 εκατομμυρίων νεκρών της Σοβιετικής Ενωσης στον αγώνα για τη συντριβή του ναζισμού.

«Στις 6 Ιούνη 1944, στις ακτές της Νορμανδίας παίχτηκε το μέλλον της Γαλλίας, της Ευρώπης και του κόσμου», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις ΗΠΑ για την αποφασιστική συμβολή τους. Λίγο πριν, ο Πρόεδρος Μπους είχε τονίσει: «Η μεγάλη συμμαχία μας είναι ισχυρή και χρειάζεται ακόμη σήμερα». Ούτε κουβέντα για το ότι η απόβαση στη Νορμανδία, μια από τις μεγαλύτερες μάχες του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, πέτυχε γιατί η επέλαση του Κόκκινου Στρατού δέσμευε ένα μεγάλο μέρος των γερμανικών δυνάμεων στο Ανατολικό Μέτωπο.

«

Ξέχασαν» οι διοργανωτές των εκδηλώσεων ότι ο στρατηγός Αϊζενχάουερ, αρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων της απόβασης στη Νορμανδία, έγραφε στην ημερήσια διαταγή του, στις 6 Ιούνη 1944: «Λαοί της Δυτικής Ευρώπης. Η απόβαση αυτή αποτελεί μέρος ενός σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για την απελευθέρωση της Ευρώπης με τη βοήθεια των ισχυρών Ρώσων συμμάχων μας. Εχω το εξής μήνυμα για όλους εσάς: Η ώρα της απελευθέρωσης πλησιάζει».

Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι «νικητές» επιχειρούν να φέρουν την Ιστορία στα μέτρα τους, όμως, όπως και οι προηγούμενοι, έτσι και οι σημερινοί, θα πάρουν, μαζί με τα έργα τους, τη θέση που τους επιφυλάσσει η εξέλιξη της ανθρωπότητας, στο καλάθι των αχρήστων.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ