Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο αντικομμουνισμός του ΠΑΣΟΚ

Η αλήθεια είναι ότι δεν το ξεκίνησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Είχε προηγηθεί η ηγεσία του ΣΥΝ, που, αναζητώντας σωσίβιο στον αντικομμουνισμό, υποστήριξε ότι το ΚΚΕ έχει θέσεις «εθνικιστικές» και «ακροδεξιές»! Κάτι που, πριν τις ευρωεκλογές, το είχε υποστηρίξει και με αφορμή την υπόθεση του «σχεδίου Ανάν». Φυσικά, και στη μια περίπτωση, του Κυπριακού, και στην άλλη, των ευρωεκλογών, ο κόσμος της Αριστεράς, οι εργαζόμενοι, τους έδωσαν την απάντηση.

Το ΠΑΣΟΚ, φυσικά, ήταν εκείνο το οποίο κατέστησε τον ίδιο αντικομμουνισμό σε κεντρικό του «επιχείρημα» στον προεκλογικό λόγο του αρχηγού του. Ανήμερα, δε, της Κυριακής των εκλογών, φιλικό στο ΠΑΣΟΚ εκδοτικό συγκρότημα φιλοξένησε περιδεές άρθρο, στο οποίο υποστηριζόταν ότι το ΚΚΕ και οι θέσεις του «συγχρωτίζονται» με «ακροδεξιά, κλειστοφοβικά και μισαλλόδοξα πολιτικά ρεύματα» στην ΕΕ!

Αν οι εμπλεκόμενοι στο ξεδίπλωμα αυτής της αντι-ΚΚΕ λάσπης έπασχαν μόνο από «τρικυμία εν κρανίω» τα πράγματα θα ήταν σχετικά απλά. Αν η τακτική τους, ειδικά του ΠΑΣΟΚ, ήταν μια περιστασιακή συμπεριφορά, αντανακλαστική των εκλογικών σπασμών που ταλανίζουν το συγκεκριμένο κόμμα και πάλι λίγη αξία θα είχε η ενασχόληση με το ανιστόρητο των λεγομένων τους και με το άηθες του ύφους τους.

Ομως, η συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του, σε συνδυασμό με την προπαγάνδα που εξαπολύουν τα κέντρα που τους στηρίζουν, δείχνουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια πεπερασμένης διάρκειας προεκλογική συμπεριφορά απέναντι στο ΚΚΕ. Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τώρα, που ακόμα δεν έχει βρει καν το περίβλημα με το οποίο θα πλασάρει την «ανανέωση» της γνωστής της μετάλλαξης, έχει εντούτοις καταλήξει σε μια βασική σταθερά της πολιτικής της τακτικής, από δω και πέρα: Αντικομμουνισμός και μάλιστα με συντηρητικά από την «αμερικανίλα» της δεκαετίας του '50! Η μόνη διαφορά είναι ότι τότε τα τσιράκια των Αμερικάνων έλεγαν πως οι κομμουνιστές ήταν «πράκτορες της Μόσχας». Τώρα οι «πολύ καλοί φίλοι του Πάουελ» λένε ότι το ΚΚΕ είναι στην ίδια πορεία με τον ...Λεπέν!

Το να σταθείς στην πολιτική «ύβρη» του κ. Παπανδρέου και των συν αυτώ δεν έχει κανένα νόημα, δεδομένου ότι η ηθική στην πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι στοιχείο που καθορίζεται ούτε από χαμόγελα, ούτε από την όποια τεχνητή ή μη προσωπική ευγένεια του καθενός. Είναι πρωτίστως απόρροια της πολιτικής κατεύθυνσης που υπηρετεί ο «υβριστής». Με άλλα λόγια: Είναι η αμετάλλακτη, δεδομένη, αμετανόητη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που το οδηγεί να επιτίθεται στο ΚΚΕ με αυτό τον τρόπο.

Και το πράττει διότι ξέρει ότι από τη στιγμή που η πολιτική του είναι στον αντίποδα των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων, θα πρέπει να υψώσει τεχνητά τείχη ανάμεσα στο ΚΚΕ και στον κόσμο που ακολουθεί ακόμα το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύει ότι έτσι θα περιορίσει τον απεγκλωβισμό τέτοιων λαϊκών δυνάμεων και ότι θα δυσκολέψει τη συνάντησή τους με το ΚΚΕ. Είναι στα χέρια των κομμουνιστών να αποδείξουν το χυδαίο και το μάταιο της τακτικής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ