Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Εχει και η καπηλεία όρια...

Κάθε βήμα της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου προς την κορυφή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος συνοδευόταν από ένα κύμα υπερβολικών όσο και υποκριτικών εκδηλώσεων, προερχόμενο κυρίως από τα ΜΜΕ αλλά όχι μόνο, ένα κύμα που «ξέβραζε», με σκοπό να επιδράσει στις λαϊκές συνειδήσεις, αντιλήψεις καθόλου αθώες. Οσοι νηφάλια παρακολούθησαν την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, δε δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν πως αρκετοί επιχείρησαν να καπηλευτούν το γεγονός και να το εκμεταλλευτούν ως δίαυλο διοχέτευσης στο λαό επικίνδυνων για τον ίδιο μηνυμάτων.

Ας προσπεράσουμε με μία μόνο αναφορά το γεγονός πως τα ίδια ΜΜΕ, που λίγο καιρό πριν και με αφορμή τις ευρωεκλογές διαρρηγνύανε τα ιμάτιά τους για την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και φυσιογνωμία και την ανάγκη ενίσχυσής της, κατηγορώντας για εθνικισμό κομμουνιστές και άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές για την εναντίωσή τους στην ΕΕ, κατέφυγαν στα γαλανόλευκα πρωτοσέλιδα, τροφοδοτώντας - ηθελημένα ή μη - έναν λανθάνοντα εθνικισμό, με σκοπό να εκφραστεί στους πανηγυρισμούς για τις επιτυχίες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου.

Ας έρθουμε στα πιο ανησυχητικά. Σε μηνύματα και αντιλήψεις που εκφράστηκαν απ' αυτούς τους κύκλους και τα ΜΜΕ και που δεν πρέπει να βρουν ούτε σπιθαμή λαϊκής συνείδησης για να ριζώσουν. Από τα κηρύγματα του κ. Χριστόδουλου ότι ο... ύψιστος έβαλε το χεράκι του για την κατάκτηση του κυπέλλου ως τα κηρύγματα ενότητας, συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας σαν τα συστατικά της επιτυχίας από κυβερνητικούς και όχι μόνο παράγοντες. Αλλά και ως εκείνα τα απίστευτα πως χρειαζόμαστε συλλογικά τον... Γερμανό μας και οργανωτικότητα, μεθοδικότητα, πειθαρχία. Δεν είναι βέβαια κακό να προβάλλεται η συλλογικότητα και η ενότητα που επέδειξαν οι παίχτες της Εθνικής Ομάδας ως μοντέλο, ως παράδειγμα προς μίμηση. Το ζητούμενο όμως είναι συλλογικότητα και ενότητα ποιων και για ποιους;

Οπως στο γήπεδο του ποδοσφαίρου, έτσι και σ' αυτό της κοινωνίας δύο είναι οι ομάδες που αντιπαρατίθενται και πιο συγκεκριμένα δύο οι τάξεις. Μόνο που η ταξική πάλη δεν είναι παιχνίδι. Και η αποτελεσματικότητά της για τα λαϊκά συμφέροντα δεν προάγεται, αλλά υπονομεύεται από τις παραπάνω αντιλήψεις που επιδίωκαν να περάσουν. Κι αυτό επιδιώκουν όσοι προτρέπουν τους εκμεταλλευόμενους να ενωθούν με τους εκμεταλλευτές τους. Στον κοινωνικό στίβο η συλλογικότητα και η ενότητα στη δράση πρέπει να είναι η απάντηση, η τακτική της «ομάδας» της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έναντι αυτής των κεφαλαιοκρατών. Οσο για τα περί μεθοδικότητας, οργανωτικότητας και πειθαρχίας κάθε άλλο παρά λείπουν. Καταγράφεται η ύπαρξή τους στους δείκτες των κερδών μιας χούφτας χρυσοκάνθαρων. Γι' αυτά θέλουν οργανωτικότητα και πειθαρχία από τους εργαζόμενους. Το πολιτικό προσωπικό τους μπορεί να επαίρεται γι' αυτό.

Ο λαός όμως μπορεί και πρέπει να διδαχθεί, μπορεί και πρέπει να υιοθετήσει αυτά τα χαρακτηριστικά στην πάλη του εναντίον τους. Και να ενεργοποιήσει τα ταξικά φίλτρα της συνείδησής του, κρατώντας τη δικαιολογημένη χαρά από τη διάκριση της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου και πετώντας στα άχρηστα επικίνδυνες αντιλήψεις που προσπαθούν να διεισδύσουν στο μυαλό του με όχημα ακριβώς αυτή την επιτυχία. Και να ενισχύσει τη δική του οργανωτικότητα και πειθαρχία ως παράγοντες ενίσχυσης της πάλης του ενάντια στ' αφεντικά.


Βάση ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ