Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η κατάπτυστη φοροεπιδρομή

Με νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των μικροεπαγγελματιών, εμπόρων βιοτεχνών, των αυτοαπασχολούμενων της χώρας, είναι η απάντηση και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ στην προσπάθειά της να αναπληρώσει τις γενναίες και απανωτές φοροελαφρύνσεις που θεσμοθετούνται σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Η τακτική αυτή ήταν η μόνιμη επωδός και της προηγούμενης διαχείρισης του ΠΑΣΟΚ, με την οποία οι ΕΒΕ της χώρας εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν τα πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια, με πρόσχημα το «κλείσιμο» των λεγόμενων «ανέλεγκτων» φορολογικών υποθέσεων.

Η συγκεκριμένη πολιτική φορολογικής εξουθένωσης των ΕΒΕ ήταν και παραμένει η κοινή συνισταμένη των διαφόρων κυβερνήσεων. Είναι κατάφωρα άδικη και ιδιαίτερα προκλητική. Με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην αναγκαστική έξοδο των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών από το πεδίο του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού. Είναι πολιτική που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, στα θησαυροφυλάκια των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ (πτωχή σε επιχειρήματα όσο και οι προκάτοχοί τους) καμώνεται ότι η νέα «ρύθμιση» είναι τάχα προαιρετική. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ολοφάνερο εκβιασμό: Οσοι δε συμμορφωθούν με τις υποδείξεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα γνωστά φορολογικά γιουρούσια, τις διατεταγμένες «επισκέψεις» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Από τη μια τους τάζουν φορολογικές ελαφρύνσεις και στην πράξη δε διστάζουν να εφαρμόζουν - με διάφορες ονομασίες - τα κατάπτυστα αναδρομικά χαράτσια: Εχουμε και λέμε: Περαίωση για την εξαετία 1993 -1998, συνάφεια για την τριετία 1999 - 2001. Σήμερα «περαίωση» για τετραετία 1999 -2002. Πάνω από μια δεκαετία οι ΕΒΕ πληρώνουν τους φόρους διπλά και τρίδιπλα.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι έχουν μπουχτίσει από τις ψεύτικες υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων. Σήμερα βρίσκονται και πάλι στους δρόμους του αγώνα. Το αγωνιστικό ραντεβού, μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, κλείστηκε για σήμερα στις 7 το απόγευμα. Η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΗΚΕΒΕ), η ΟΒΣΑ, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις, καλούν τους ΕΒΕ να ξεπεράσουν με τους αγώνες τους τις τακτικές των κυβερνώντων.

Πολύ σωστά τα αγωνιστικά σωματεία και κινήσεις επισημαίνουν, πως πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να συμπληρώσει τη φοροεπιδρομή και με πρόσθετα σκληρά μέτρα. Στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής και των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, ο συμβιβασμός, οι «στρογγυλοποιημένες» φράσεις, πολύ περισσότερο ο εξωραϊσμός αποτελούν το «Δούρειο Ιππο» σε βάρος των συμφερόντων και της ύπαρξης των ΕΒΕ. Και «καλοθελητές» στο συγκεκριμένο υπάρχουν κάμποσοι. Οι μικροεπαγγελματίες και μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν τη δική τους πολύχρονη εμπειρία. Να γυρίσουν οριστικά την πλάτη σε αυτούς που με μισόλογα, υπεκφυγές και άλλα τερτίπια καμώνονται τους φίλους και συμπαραστάτες.

Η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια δεν έχουν και δεν πρέπει να βρουν χώρο στην αντίληψη και τη συνείδηση των στρωμάτων αυτών. Ο αγώνας στο πλευρό των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων είναι μονόδρομος και μοναδική διέξοδος από τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμοζόμενη πολιτική.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ