Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να πληρώσουν αυτοί που «έφαγαν»

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας είναι πλέον γεγονός, με τα πρώτα αθλητικά «σκιρτήματα» να ακολουθούν την τελετή έναρξης. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εδώ και υπόσχονται προκρίσεις, διακρίσεις, πρωτόγνωρες συγκινήσεις σε ένα λαό που τις περιμένει με αγωνία, στερημένος εδώ και πολλά χρόνια από προοπτικές, ελπίδες, δικαιώματα και κατακτήσεις. Κι όλοι αυτοί που μέχρι τώρα πολέμησαν με λύσσα κάθε τι που θα μπορούσε να ενώσει αυτόν τον λαό σε μια κοινή προσπάθεια προκοπής και δίκαιου μοιράσματος του κόπου του, τον καλούν τώρα να συστρατευτεί κάτω από την παντιέρα του «εθνικού στόχου» μας. Και με το αζημίωτο. Γιατί, όπως φαίνεται, θα γίνουν «οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες» της σύγχρονης ιστορίας, ακριβώς γιατί θα κερδίσει πολλαπλά το μεγάλο κεφάλαιο, αφού, εκτός των άλλων, θα αποδοθεί και ο μεγαλύτερος λογαριασμός στην ιστορία αυτών των διοργανώσεων.

Συναδέλφωση, συμμετοχή, άμιλλα, φιλοξενία, εξύψωση, ήθος. Εννοιες που έγιναν λέξεις - εργαλεία ικανών διαφημιστών. Κι όσοι αθώα συγκεντρώθηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες για να δουν το ολυμπιακό φως, μετατράπηκαν σε περήφανους σημαιοφόρους των χορηγών, κουνώντας τα σημαιάκια που τους έβαζαν στο χέρι. Η προετοιμασία των Αγώνων κράτησε περίπου 8 χρόνια. Οι ίδιοι οι Αγώνες θα κρατήσουν 17 μέρες. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν είναι δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο, να μετρηθούν. Ολοι όμως ξέρουν ότι είναι πολλά και η αποπληρωμή του «εθνικού χρέους», του «Ολυμπιακού χρέους» θα πληρωθεί αποκλειστικά από τους εργαζόμενους, χωρίς διαχωρισμούς, είτε χαίρονται και αγαλλιάζουν με τους Αγώνες, είτε όχι. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι πληρωμής. Τα πρώτα «γραμμάτια» θα εμφανιστούν γύρω μας άμεσα στην μεταολυμπιακή περίοδο. Οι οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην έκθεση Θεσσαλονίκης θα έχουν σίγουρα τη σφραγίδα των Ολυμπιακών δαπανών και θα δείχνουν ποιος θα πληρώσει τις γιορτές και της έναρξης και της λήξης.

Η συνταγή είναι γνωστή και διαχρονική. Την ακολουθούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Νέα βάρη για τους εργαζόμενους και το λαό, περικοπή ασφαλιστικών κατακτήσεων, συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων, φορολογική αφαίμαξη των γνωστών «υποζυγίων». Και δίπλα σε αυτά δεδομένες είναι οι αρνητικές συνέπειες στην παραγωγική δραστηριότητα της χώρας, μετά και την ολοκλήρωση των έργων του Ολυμπιακού σχεδιασμού. Μια σειρά από δείκτες θα αρχίσουν την κατηφορική πορεία τους. Η ανεργία που ποτέ δεν έπαψε να βασανίζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους θα ξεπροβάλει ακόμη πιο επίφοβη μέσα από τους καπνούς των πυροτεχνημάτων. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις πολύμορφες επιπτώσεις σε μια σειρά παραγωγικών κλάδων, μικρών και μεγάλων, λόγω του προσανατολισμού ολόκληρης της χώρας στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, με παράλληλα έργα υποδομής που εξυπηρετούν πολύ συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και γεωπολιτικούς οικονομικούς σχεδιασμούς. Αλλά αυτά τα συμφέροντα δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού. Γι' αυτό και ο ολυμπιακός λογαριασμός, αλλού πρέπει να παραδοθεί και από άλλους να πληρωθεί...


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ