Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Παναγροτική κινητοποίηση

Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν, για μια ακόμα φορά, οι μικρομεσαίοι αγρότες, στρεφόμενοι κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Το συντονισμό των πολύμορφων αγροτικών κινητοποιήσεων, που θ' αναπτυχθούν σ' όλη τη χώρα, στις 13 του Νοέμβρη, ανέλαβε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Το αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ θα γίνει προσπάθεια να φτάσει σε κάθε χωριό, για να ενημερωθούν όλοι οι αγρότες κι όσο το δυνατόν περισσότεροι να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις. Γιατί το μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης που θα στείλει η αγωνιζόμενη αγροτιά προς την κυβέρνηση και την ΕΕ, πρέπει να είναι βροντερό, καθαρό κι αναμφισβήτητο.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιλαμβάνονται πως αν δε βγουν στους δρόμους της πάλης, δεν πρόκειται να γλιτώσουν το ξεκλήρισμα. Αν μείνουν στα σπίτια τους και δεν αντιδράσουν στα αντιαγροτικά μέτρα, θα χάσουν τα χωράφια τους, τα οποία θα περάσουν στα χέρια μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών. Μένει, όμως, να συνειδητοποιήσουν ότι για να 'ναι αποτελεσματικός ο αγώνας τους, πρέπει να «βλέπει» πιο μακριά από την ικανοποίηση επιμέρους και συγκυριακών αιτημάτων, να έχει στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της φτωχής αγροτιάς και, γενικότερα, του λαού και του τόπου.

Το πρόβλημα που απασχολεί, ιδιαίτερα, τον αγροτικό κόσμο είναι οι χαμηλές τιμές όλων των αγροτικών προϊόντων - σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής - με αποτέλεσμα το αγροτικό εισόδημα, που ήδη είναι χαμηλό, να δέχεται καίριο πλήγμα κι ένα «νέο κύμα» μικρομεσαίων αγροτών να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα. Ενα πρόβλημα που οφείλεται στις συμφωνίες για αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, τις οποίες υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, και στην κερδοσκοπική βουλιμία των εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι πιέζουν και εκβιάζουν τους παραγωγούς να πουλήσουν τη σοδειά τους όσο όσο.

Είναι, λοιπόν, εύλογο οι αγωνιζόμενοι αγρότες να διεκδικούν καλύτερες τιμές, όταν, μάλιστα, τα φτηνά προϊόντα των παραγωγών φτάνουν στους καταναλωτές πανάκριβα, αφήνοντας τεράστια περιθώρια κερδοσκοπίας στους «ενδιάμεσους». Ομως, έμπειροι, πλέον, οι αγωνιστές της αγροτιάς, ξέρουν πως ακόμα κι αν κερδίσουν κάτι παραπάνω στην τιμή, δεν πρόκειται να λύσουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα το πρόβλημά τους, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τους τα πάρουν πίσω. Γι' αυτό και η ΠΑΣΥ προβάλλει, σ' αυτή την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο και, ταυτόχρονα, τονίζει την ανάγκη συντονισμού του αγώνα της αγροτιάς με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των ΕΒΕ. Κοινά τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, κοινός στόχος η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, κοινός, άρα, και ο αγώνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ