Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πλημμύρα αναισθησίας

Η προχτεσινή ημερίδα του ΤΕΕ, με θέμα «Αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής», επιβεβαίωσε πλήρως τα όσα, πρόσφατα, αποκάλυψε ο «Ρ» για την ανύπαρκτη αντιπλημμυρική προστασία. Επιβεβαίωσε ότι τα κατά καιρούς «μεγάλα λόγια» των εκπροσώπων όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, περί δράσεων για την αντιπλημμυρική της θωράκιση, δεν αποτελούν παρά «φούσκες», αφού αυτές με την πολιτική που εφάρμοσαν τα προηγούμενα χρόνια: Προώθησαν συνειδητά την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων και, μάλιστα, χωρίς να φροντίσουν καν την εξασφάλιση, παράλληλα, και των αναγκαίων υποδομών, όπως αυτές της αντιπλημμυρικής προστασίας. Επέτρεψαν και νομιμοποίησαν την καταπάτηση, το μπάζωμα και το χτίσιμο των ρεμάτων. Νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση. Αντί να προστατεύσουν τα δάση, τα άφησαν στο έλεος των εμπρηστών, ενώ νομοθέτησαν δασοκτόνα νομοθεσία που οδηγεί στην περαιτέρω καταστροφή τους. Αντί να προστατεύσουν τους ελεύθερους χώρους, τους παραδίνουν στην τσιμεντοποίηση προς όφελος μεγάλων συμφερόντων.

Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι ακόμη και τα όποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν εκτελεστεί είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα, αφού πλέον το τοπίο της Αττικής έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε οι ποσότητες των νερών της βροχής που πρέπει να διοχετευτούν στους τελικούς αποδέκτες έχουν τετραπλασιαστεί, ενώ η ταχύτητα απορροής τους έχει τριπλασιαστεί. Τα έργα αυτά είναι επίσης αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, ενώ κατασκευάζονται με προδιαγραφές, που δεν ικανοποιούν τις σημερινές ανάγκες, αλλά τα συμφέροντα και τα κέρδη των εργολάβων. Πολλά από τα σημερινά έργα - τονίστηκε στην ημερίδα - κατασκευάζονται με βάση ακόμη και υδρολογικά στοιχεία του ...1960!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πολλά από τα μεγάλα έργα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, είτε όχι, προκαλούν νέες πλημμύρες! Κι αυτό επειδή, είτε έγιναν χωρίς να ληφθεί κάποια αντιπλημμυρική πρόβλεψη, είτε, όπως η Αττική Οδός που απορρόφησε το τεράστιο ποσό των 400 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, αυτά δεν εντάχθηκαν σε κάποιο συνολικό σχεδιασμό. Στη χορεία των έργων αυτών ανήκουν το τραμ, το αεροδρόμιο Σπάτων, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, οι Λεωφόροι Μαραθώνος και Βάρης - Κορωπίου.

Για την πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, απαιτούνται κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά δεν υπάρχουν, αφού, όπως ομολόγησε ο καθ' ύλην αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος, είναι άλλες οι προτεραιότητες! Απέδειξε, έτσι, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, αυτό που ο «Ρ» και το ΚΚΕ έλεγαν από καιρό: Οτι οι Δημόσιες Επενδύσεις κατευθύνονται σε έργα που επιβάλλονται και εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Το θέμα, επομένως, της αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως και τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των εργαζομένων, είναι πρόβλημα βαθιά πολιτικό. Και μόνο πολιτικά, επομένως, μπορεί να λυθεί. Απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, δηλαδή καθεστώς λαϊκής οικονομίας. Σ' αυτήν τη διέξοδο πρέπει να κατευθύνεται η λαϊκή πάλη για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Καμιά ανοχή πλέον στην άποψη ότι είναι συνηθισμένο και φυσιολογικό φαινόμενο, οι επαναλαμβανόμενες καταστροφές και οι θάνατοι με «την πρώτη σταγόνα της βροχής»...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ