Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τα επιχειρηματικά κίνητρα

Μια βδομάδα μετά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο πριμοδοτεί γενναιόδωρα με νέες φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές το μεγάλο κεφάλαιο και δίνει «ψίχουλα» στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, η κυβέρνηση της ΝΔ δημοσιοποίησε το αναπτυξιακό της νομοσχέδιο. Πρόκειται για τη δέσμη των μέτρων (επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις και άλλα προνόμια), που θα δίνονται από τα - κατά τα άλλα «άδεια» - Ταμεία του κράτους στους μεγαλοεπιχειρηματίες, με πρόσχημα το καλό της οικονομίας και όλων των Ελλήνων! Δίνοντας το στίγμα του «αναπτυξιακού» νόμου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τον χαρακτήρισε σαν «ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων» και πως μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο, «σηματοδοτεί τη νέα οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως»!

Η ευκολία, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει (με το φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο) τα κάθε είδους προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, δεν αποτελεί μόνο πρόκληση για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Με τη στάση της αυτή, η ΝΔ αποκαλύπτει και τις σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από τη «δημοσιονομική απογραφή» και τα ευρήματά της. Ετσι, παρά τα μεγάλα ελλείμματα που λέει πως ανακάλυψε, προχωρά στη γενναιόδωρη πριμοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου, δίνοντας «πάσα» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που επιμένει πως παρέδωσε «γεμάτα» και όχι «άδεια» ταμεία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Με την ανούσια αντιπαράθεση για τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προσπαθούν στην ουσία να εγκλωβίσουν την κοινή γνώμη στα γρανάζια του δικομματισμού και να αποπροσανατολίσουν το λαό από τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας.

Είναι, άραγε, τυχαίο ότι η κυβέρνηση προωθεί τους νέους «μποναμάδες», ενώ επί 8,5 μήνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανταλλάσσουν μεταξύ τους άσφαιρα πυρά για την περίφημη «δημοσιονομική απογραφή»; Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται από την κυβέρνηση πως η οικονομία αντέχει τις παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο και την ίδια ώρα να αρνείται την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, και να θεωρεί πως τα 1200 ευρώ μισθός και 960 ευρώ σύνταξη, η δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, είναι ανέφικτο να εφαρμοστούν γιατί δεν αντέχει η οικονομία;

Κάνοντας πιο «τολμηρά» και πιο «θαρραλέα», όπως λένε οι αρμόδιοι, τα κίνητρα προς το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από εκείνα που πέτυχαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τα ίδια μέτρα και τις ίδιες πολιτικές. Διατείνεται πως με τα πλούσια «δώρα» προς το κεφάλαιο, εκτός των άλλων, θα τονωθούν οι επενδύσεις, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη, θα δημιουργηθούν εισοδήματα και θα μειωθεί η ανεργία και το δημόσιο χρέος. Εμείς, μπορούμε να ρισκάρουμε την πρόβλεψη ότι σε κάθε περίπτωση η πολιτική της προκλητικής στήριξης και ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών από τη ΝΔ, θα έχει τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα από εκείνα που σημειώθηκαν την περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Μάρτυρας, το γεγονός ότι από το 1998 μέχρι το 2002 που οι ιδιώτες επιχειρηματίες εισέπραξαν «αναπτυξιακά κίνητρα» ύψους 965 εκατομμυρίων ευρώ (κάθε μια νέα θέση εργασίας πριμοδοτήθηκε με 46.310 ευρώ), η ανεργία παρέμεινε στα ύψη, ενώ και τα άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι οξύνθηκαν ακόμα παραπέρα.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ