Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ανθρωποι και... αριθμοί

Καθημερινά, η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με αριθμούς, που προβάλλονται από τα έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά ή άλλα μέσα ενημέρωσης. Αριθμούς σχετικά με τον πλούτο, τη φτώχεια, την ανεργία, τα ελλείμματα, τα χρέη του Δημοσίου και των νοικοκυριών, τους νεκρούς από την πείνα ή τους πολέμους κλπ. Παρόμοιοι αριθμοί δημοσιοποιούνται σχεδόν καθημερινά στον Τύπο και προέρχονται από διάφορες πηγές, που επικαλούνται τις στατιστικές (κρατικές και άλλες) υπηρεσίες διαφόρων χωρών ή Διεθνών Ιδρυμάτων και Οργανισμών. Ορισμένοι από τους αριθμούς, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, βγάζουν μάτι. Πολλές φορές, μάλιστα, δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει αυτό που κρύβουν ή αποκαλύπτουν ορισμένοι αριθμοί.

Ενας τέτοιος αριθμός περιλαμβάνεται σε Εκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που μας πληροφορεί, μεταξύ άλλων, πως «ο κόσμος έχει σήμερα έναν αριθμό ρεκόρ 1,4 δισεκατομμυρίου φτωχών εργαζομένων, οι οποίοι κερδίζουν λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα», λες και όσοι έχουν μεροκάματο π.χ. 5 δολάρια είναι πλούσιοι! Μάλιστα, οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν ...ικανοποίηση, για τη μείωση - όπως αναφέρουν - του ποσοστού των φτωχών εργαζομένων επί του συνόλου των φτωχών από 57,2% που ήταν το 1990 σε 49,7% πέρσι.

Ελάχιστοι, βέβαια, πρόβαλαν το γεγονός ότι - παρά τη μείωση του ποσοστού - σε απόλυτα ποσά έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό των εργαζόμενων φτωχών στον κόσμο, σε μια περίοδο που επίσης έχουμε το μεγαλύτερο από ποτέ παραγόμενο πλούτο. Οι κάθε είδους διαμορφωτές της κοινής γνώμης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και άλλα μέσα ενημέρωσης), προτίμησαν να προβάλουν απλά το γεγονός ότι ο ένας στους δυο εργαζόμενους εξακολουθεί να τα φέρνει(;) βόλτα με 2 δολάρια την ημέρα. Προτίμησαν, δηλαδή, να δώσουν έμφαση στη δημοσιοποίηση στοιχείων, που αποτυπώνουν πικρές αλήθειες. «Ανώδυνες» κοινές αλήθειες, που απλά αποτυπώνουν μια κατάσταση και μιλούν για το αποτέλεσμα. Και οι αριθμοί που καταγράφουν τη διαχρονική εξέλιξη της ανεργίας, της φτώχειας, της πορνείας, της εγκληματικότητας ή ακόμη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αποτυπώνουν το αποτέλεσμα αλλά ΟΧΙ και τις αιτίες που οδήγησαν στη συγκεκριμένη κατάσταση και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Αν, όμως, είναι κοινό μυστικό ότι πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι, παραμένει μεγάλο μυστικό - για πολύ λίγους - πως πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ταξικές σχέσεις, πολιτικές αλλά και πολιτικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και συνταξιούχων στον πλανήτη εξακολουθεί να ζει στη φτώχεια, σε μια περίοδο που οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα αφεντικά τους - μεγιστάνες του πλούτου - βλέπουν τα κέρδη και υπερκέρδη τους να σκαρφαλώνουν σε νέα ρεκόρ, χάρη στην εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών. Εχουμε κατά νου τις πολιτικές που μειώνουν τα λαϊκά εισοδήματα, που εφαρμόζονται - σε παγκόσμιο επίπεδο - από τους πολιτικούς, οι οποίοι «πιπιλάνε» την καραμέλα της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, του μονόδρομου της «παγκοσμιοποιημένης οικονομίας» κλπ.

Βλέπετε, ο πλούτος (των ολίγων) - για να αυξηθεί - θέλει το «ταίρι» του. Δηλαδή, την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των φτωχών στη Γη, που είναι οι πολλοί. Αυτή η κατάσταση θα ανατραπεί όσο νωρίτερα οι εργαζόμενοι και γενικά οι εκμεταλλευόμενοι της Γης ενώσουν τις δυνάμεις στον κοινό αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές της χώρας τους και στους κάθε είδους υπηρέτες τους.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ