Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το παράδειγμα της Νίκαιας

Απάντηση - «χαστούκι» στους δήμους, που, με περισσή ευκολία, χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία την πενιχρή επιχορήγηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ασκήσουν φορομπηχτική πολιτική, επιβάλλοντας ανάμεσα σε άλλα, αυξημένα ανταποδοτικά τέλη σε βάρος των δημοτών, δίνει η στάση του Δήμου Νίκαιας. Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης της Δημοτικής Αρχής, δεν επέβαλε καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, αποφάσισε την αναπροσαρμογή των τελών που πληρώνουν τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που βρήκε, κατά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου, η παράταξη του Στ. Μπενετάτου, εξαιτίας της διαχείρισης της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Την ίδια ώρα που ομολογείται καθαρά ότι «ο δήμος βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο» - αδιέξοδο που «κληρονόμησε» από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου - ξεδιπλώνεται με σαφήνεια και η πολιτική επιλογή να μην «πληρώσουν το μάρμαρο» αυτής της κατάστασης οι δημότες που ήδη είναι επιβαρυμένοι από την ασκούμενη κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική. Επιλογή που «σώζει» ή θα μπορούσαμε να πούμε ότι θυμίζει το λαϊκό περιεχόμενο του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την απόφασή του, λοιπόν, για μηδενική αύξηση των ανταποδοτικών τελών, ο Δήμος Νίκαιας όχι μόνο επιλέγει να μην επιβαρύνει το λαϊκό εισόδημα, αλλά παίρνει και καθαρή θέση σε σχέση με το ρόλο του θεσμού και μάλιστα όχι στα λόγια. Στις δήθεν ...προωθημένες απόψεις και πολιτικές που προβάλλονται τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν - θυμίζουμε την απόφαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας να δώσει χρήματα των δήμων δηλαδή των δημοτών για την επιτυχία του προγράμματος σύγκλισης - για δήμους «ισχυρούς» που και θα συμπράττουν στις ανάγκες του συστήματος, ως οργανικό κομμάτι του κράτους, αλλά και θα συμπαραστέκονται δήθεν στους δημότες, η στάση του Δήμου Νίκαιας απαντά με μία καθαρή θέση: Πράττουμε με βάση μόνο τις ανάγκες των δημοτών. Με λίγα λόγια, «πατάμε σε μία βάρκα».

Η επιλογή αυτή πρέπει να σημειώσουμε ότι «έρχεται» μέσα σε ένα πλαίσιο αρνητικών εξελίξεων για τα ταμεία των δήμων, που παραδέχεται ακόμη και η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και παρά τις βαρύτατες ευθύνες που φέρει. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2005 προβλέπει τη διατήρηση του εξευτελιστικού ποσοστού επιχορήγησης των δήμων, ενώ δεν κατοχυρώνει την κάλυψη των δαπανών κρατικών αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στους δήμους. Κίνηση που από τη μία διασπά το ενιαίο δημόσιο χαρακτήρα των αρμοδιοτήτων αυτών (πρόκειται κυρίως για αρμοδιότητες Κοινωνικής Πρόνοιας) και από την άλλη στρώνει το δρόμο για την επιβολή της ανταποδοτικότητας, δηλαδή την επιβολή φόρων στους δημότες, που θα πρέπει να πληρώνουν για να απολαμβάνουν τις όποιες υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, που η ΚΕΔΚΕ και η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων φέρονται να ζητούν χρήματα για την ΤΑ, ο Δήμος Νίκαιας, διαμαρτύρεται - ουσιαστικά και με έργα - αρνούμενος να συμπράξει στην πολιτική φορολόγησης. Και δείχνει το δρόμο της αντίστασης...


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ