Τρίτη 4 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Λες και δεν πέρασε μια μέρα...

Δεν ήταν απαραίτητο να περάσουν τριάντα χρόνια για να κατανοήσει κανείς το ρόλο που έπαιξαν οι Bρετανοί και οι Aμερικανοί κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Ο αποχαρακτηρισμός των αρχείων του βρετανικού υπουργείου Eξωτερικών που αφορούν στις προ τριαντακονταετίας αποφάσεις και κινήσεις Λονδίνου και Ουάσιγκτον δεν προσφέρει νέα στοιχεία ούτε αποκαλύψεις για τον αγγλοαμερικανικό ρόλο. Βοηθά ωστόσο, να συνειδητοποιήσουν και οι πλέον δύσπιστοι ότι, πράγματι οι Aγγλοαμερικανοί «αγαπούν» τους «φίλους» τους τόσο πολύ, που τους σφίγγουν στην αγκαλιά τους μέχρις... ασφυξίας.

Σε αυτή την ασφυκτική ιμπεριαλιστική αγκάλη βρίσκεται ακόμη το Kυπριακό και αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο που πρέπει να έχει στο μυαλό του ο κάθε ένας που διαβάζει και ακούει αυτές τις μέρες για τα αποχαρακτηρισμένα βρετανικά αρχεία.

Αν και έχει την αξία του να βλέπει κανείς μέσα από τα επίσημα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Eξωτερικών τον κυνικό τρόπο με τον οποίο το Λονδίνο κινήθηκε και λειτούργησε για να προασπίσει τα συμφέροντά του, δεν είναι μυστικό, εδώ και πολλά χρόνια, ότι η Βρετανία έδωσε, ως τρίτη εγγυήτρια χώρα της κυπριακής ανεξαρτησίας, ελευθερία κίνησης στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο.

Αξία έχει επίσης, να δει κανείς μέσα από τα επίσημα έγγραφα και να θυμηθεί, πως ο τότε πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, συναντήθηκαν την ίδια μέρα, λίγες μέρες πριν την εισβολή, τόσο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπ. Ετσεβίτ, όσο και με τον ανατραπέντα από την ελληνοκίνητη χούντα στην Κύπρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Σ' αυτές τις ξεχωριστές συναντήσεις, η βρετανική κυβέρνηση, το πρωί άναβε το πράσινο φως στον Ετσεβίτ να προχωρήσει στην εισβολή και το απόγευμα διαβεβαίωνε τον Μακάριο ότι τον στηρίζει και εξετάζει με ποιο τρόπο θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να επανέλθει στην εξουσία...

Αξία έχει τέλος, να δει κανείς μέσα από τα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών πώς το Λονδίνο λειτουργούσε εκείνη την περίοδο για να διασφαλίσει, πρώτον, την κυριαρχία του επί των στρατιωτικών βάσεων που διατηρούσε στην Κύπρο και δεύτερον, για να υπονομεύσει την επιρροή της Σοβιετικής Ενωσης στην Κύπρο και γενικότερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αν και έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τότε, η κατάσταση σε ό,τι αφορά στα αμερικανοβρετανικά συμφέροντα στην Κύπρο δεν έχει αλλάξει. Η νοτιοανατολική Μεσόγειος εξακολουθεί να αποτελεί γι' αυτούς στρατηγικής σημασίας περιοχή, οι βρετανικές βάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν και να λειτουργούν για την υποστήριξη της εισβολής στο Ιράκ και οι Αμερικανοί εξακολουθούν να συντηρούν διπλωματικές διαδικασίες για σχέδια «επίλυσης» του Κυπριακού, κρατώντας σφικτά - μέχρι πνιγμού - στην αγκαλιά τους το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου σε Ελλάδα και Κύπρο...


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ