Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τα «δέντρα» του ΠΑΣΟΚικού «εκσυγχρονισμού»

Στην αλήστου μνήμης δεκαετία του '60 για τις εκλογικές ανάγκες επιστρατεύονταν τα... δέντρα. Στην τρέχουσα δεκαετία οι μέθοδοι έχουν «εκσυγχρονιστεί». Αυτό προδίδει, τουλάχιστον, η «νέα» επικοινωνιακή πολιτική που εγκαινίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την «πανηγυρική» εκλογή του και ενόψει του συνεδρίου του κόμματός του, αποφάσισε να επικοινωνήσει δι' αλληλογραφίας με τους «ψηφοφόρους» του. Μόνο, που όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» το περασμένο Σάββατο, συμπεριέλαβε σ' αυτούς, φίλους, οπαδούς, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ!

Ηδη στις καταγγελίες του Σαββάτου, ήρθαν να προστεθούν και νέες, γεγονός που αποκαλύπτει το μέγεθος της γκάφας. Χτες, παραδείγματος χάριν, έφθασε στην εφημερίδα μας η καταγγελία του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ, υποψήφιου βουλευτή του Κόμματος, γνωστού συνδικαλιστή, ότι έλαβε κι αυτός την επιστολή του κ. Παπανδρέου, με την οποία τον ευχαριστεί για τη συμμετοχή του στη διαδικασία εκλογής του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ (!!!) και τον καλεί να συμβάλει στην επιτυχία του συνεδρίου...!

Στην ίδια επικοινωνιακή πολιτική εντάσσεται η αλληλογραφία όχι μόνο με ζώντες, αλλά και με... εκλιπόντες...

Ο αριθμός των καταγγελιών, μέρος των οποίων δημοσιεύει ο «Ρ», οδηγεί σε σκέψεις, κατ' αρχήν περί της εγκυρότητας των στοιχείων που είχαν δοθεί πέρυσι για την εκλογή του κ. Παπανδρέου (για ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους έκανε λόγο τότε το ΠΑΣΟΚ), αλλά και περί της μεθόδευσης για τη δημιουργία εντυπώσεων και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Ομως αυτά τα τεχνάσματα σε συνδυασμό με την επέτειο της εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τις γνωστές μεθόδους, φέρνουν στην επιφάνεια και την ποιότητα της δημοκρατίας την οποία ευαγγελιζόταν ο κ. Παπανδρέου. Η εκλογή από ένα απροσδιόριστο σώμα (όχι τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά γενικώς από «δημοκρατικούς πολίτες») οδήγησε στην «ενός ανδρός αρχή» αφού ο εκλεγείς, στο όνομα του «ενός εκατομμυρίου», τίθεται εκ των πραγμάτων υπεράνω κάθε ελέγχου.

Ομως αν τα παραπάνω αφορούν εν πολλοίς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η ηγεσία του, είναι και ενδεικτικά μιας αντίληψης που χαρακτηρίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που με σταθερό βήμα κινείται στην ενίσχυση της αντιλαϊκής επίθεσης κατά των λαϊκών στρωμάτων, δίνοντας αντιστήριγμα στην πολιτική της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του δικομματικού συνεταιρισμού.

Κατά τα άλλα, οι μέθοδοι του «εκσυγχρονισμού» διαφέρουν από εκείνες του παρελθόντος, όσο διαφέρουν τα «δέντρα» από τους «κατασκευασμένους», ή κατά φαντασίαν, ψηφοφόρους.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ