Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μια Πορεία για την Ιστορία

Η συγκυρία δίνει στη φετινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης ξεχωριστή σημασία και καθιστά επιτακτική τη συμμετοχή σ' αυτήν, όσο και στις άλλες εκδηλώσεις της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Η συμπλήρωση 60 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών δεν είναι μόνο αφορμή για να επαναβεβαιώσουμε την πίστη μας στο ειρηνικό μέλλον της ανθρωπότητας, είναι και ευκαιρία για να δώσουμε απάντηση στις προσπάθειες παραχάραξης της Ιστορίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και βιασμού της ιστορικής μνήμης των λαών.

Σαν κόκκινη κλωστή που διαπερνά αυτά τα 60 χρόνια και συνδέει το τότε με το σήμερα είναι το συμπέρασμα ότι ο καπιταλισμός, το ιμπεριαλιστικό σύστημα, ήταν και είναι η πηγή των πολέμων. Είναι, ακόμη, το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο δημιουργούνται και αναπτύσσονται φαινόμενα όπως ο φασισμός, με όποια μορφή και αν εμφανίζονται.

Η πάλη κατά του ιμπεριαλισμού σήμερα, κατά των επεμβάσεων του, κρατάει ζωντανή τη μνήμη, υψώνει ανυπέρβλητο εμπόδιο στην επιχείρηση να ξαναγραφτεί η Ιστορία στα μέτρα της Νέας Τάξης, διατηρεί και ενισχύει την ελπίδα για ένα μέλλον με ειρήνη, ισότιμη συνεργασία, αλληλεγγύη των λαών, κοινωνική πρόοδο.

Η συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) είναι το άλλο γεγονός που προσδίδει στη φετινές εκδηλώσεις και την κορύφωσή τους με τη Μαραθώνια Πορεία μια άλλη διάσταση.

Το φιλειρηνικό - αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα μας από τη γέννησή του μέχρι σήμερα, φέρει την ανεξίτηλη σφραγίδα της ΕΕΔΥΕ, αποσπώντας την παγκόσμια αναγνώριση από τους φίλους της ειρήνης αλλά και τα πυρά των αρχιτεκτόνων του πολέμου. Τα συλλαλητήρια κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο Αφγανιστάν και κυρίως στο Ιράκ, χαρακτηρίστηκαν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως τα μεγαλύτερα και μαχητικότερα, ενώ για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν μόνιμη πηγή ανησυχίας και ενόχλησης.

Βεβαίως, αυτό το κίνημα έχει την ιστορία του. Από τότε που η αντιπολεμική - φιλειρηνική δράση ήταν λόγος φυλακίσεων, εκτοπισμών και εκτελέσεων, όπως του Ν. Νικηφορίδη. Από τότε που η δραστηριότητά του προκαλούσε τη συντονισμένη δράση κράτους και παρακράτους για τη δολοφονία των πρωτοπόρων αγωνιστών του, όπως του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Για όλα αυτά που σηματοδότησε με την 50χρονη δράση της η ΕΕΔΥΕ, η φετινή Μαραθώνια Πορεία, την ερχόμενη Κυριακή 15 Μάη, έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη: Να τεθεί φραγμός στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Να απαιτήσουμε τον τερματισμό της κατοχής του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους αγωνιζόμενους λαούς. Να ζητήσουμε την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και να μη σταλούν Ελληνες στρατιώτες στο Ιράκ, να γυρίσουν αμέσως όσοι είναι εκτός συνόρων. Να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να προστατευτούν τα δημοκρατικά δικαιώματα.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ