Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«ΠΟΛΙΣ» αστυνομοκρατίας

Ζεις σε υποβαθμισμένη συνοικία της Αθήνας, αναπνέεις το μολυσμένο αέρα της, τα παιδιά σου δεν έχουν ελεύθερους χώρους για να παίξουν, ενώ για να πας στην εργασία σου χρειάζεσαι πολύωρο ταξίδι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αργά, ένα βράδυ, επιστρέφοντας κατάκοπος για το ...ευρύχωρο διαμέρισμα όπου ζεις με τη σύζυγο και τα δυο σου παιδιά ομάδα αστυνομικών οργάνων σε σταματά στο δρόμο. Ελεγχος... Αναρωτιέσαι γιατί σε σταμάτησαν. Σου ζητείται η ταυτότητά σου. Ψάχνεσαι και θυμάσαι ότι ξέχασες το πορτοφόλι σου στη δουλιά. Προσπαθείς να πείσεις τα αστυνομικά όργανα ότι είσαι φιλήσυχος πολίτης, αν και ίσως να μη δείχνεις για τέτοιος, αφού οι υπόνοιες των οργάνων φανερώνουν άλλα... Σου ζητούν να τους ακολουθήσεις στο αστυνομικό τμήμα για μια «εξακριβωσούλα». Εκεί, σκέφτεσαι ότι αύριο θα σηκωθείς για δουλιά και αρχίζεις να «ζοχαδιάζεσαι». Οι τόνοι ανεβαίνουν, σε στήνουν στον τοίχο. Τώρα πια ούτε δείχνεις, αλλά ούτε και είσαι φιλήσυχος πολίτης.

Ανήκεις στους 36.877 πολίτες που αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης και τα ξημερώματα της Τετάρτης ελέγχθηκαν αυθαίρετα - αφού θεωρήθηκαν ύποπτοι - σε αθρόους και μαζικούς ελέγχους, από 5.165 αστυνομικούς, που έδρασαν με «στοχευμένες και επιλεκτικές δράσεις» σε όλη την Ελλάδα. «Δράσεις» που έχουν στόχο την πάταξη της μικροεγκληματικότητας, δηλαδή των ληστειών, των κλοπών, των διαρρήξεων, της διακίνησης ναρκωτικών, των κλοπών οχημάτων. «Δράσεις» που διαφημίζονται από την κυβέρνηση ως ενέργειες πάταξης της εγκληματικότητας, ενώ στην πραγματικότητα συνηθίζουν τους πολίτες στην ιδέα πως θα νιώσουν ασφαλείς όταν μαζικά - ποσοτικά και ποιοτικά - οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί «εφορμούν» συχνά σε δρόμους και συνοικίες για να «επιδείξουν» το έργο τους.

Από την αρχή του χρόνου 11.448 αστυνομικοί έλεγξαν 80.104 πολίτες στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων «ΠΟΛΙΣ». Αρκετές χιλιάδες ακόμη έχουν ελεγχθεί και προσαχθεί στα αστυνομικά τμήματα από το Μάη του 2004 στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ελέγχου ελεύθερων χώρων, που πραγματοποιούνται για την «αποκατάσταση της τάξης και της ευκοσμίας σε πλατείες, άλση και άλλα κεντρικά σημεία, όπου διαβιούν άστεγοι, πρόσφυγες και λαθρομετανάστες». Στην τελευταία επιχείρηση πιάστηκαν 1.316 άτομα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, του ΚΟΚ και υγειονομικών διατάξεων.

Στόχος των αρχών δεν είναι η ασφάλεια του πολίτη, αφού η πολιτική που υποβαθμίζει το περιβάλλον όπου ζει και δουλεύει ο εργαζόμενος, που αυξάνει τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση για τους πολλούς, που καταβαραθρώνει το ασφαλιστικό σύστημα, που ενισχύει τη διαφθορά στους θεσμούς του κράτους, συνεχίζεται. Αυτή η πολιτική γεννά την εγκληματικότητα. Χρειάζεται, λοιπόν, άλλη πολιτική. Αυτή που έχει στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων, την ανάγκη κάθε εργαζόμενου για ασφάλεια που θα του δίνει το γεγονός ότι η μέρα που ξημερώνει θα τον βρει στη δουλιά του, ότι τα παιδιά του θα έχουν χώρους να ανασάνουν και να παίξουν. Τότε ο φόβος και η ανασφάλεια θα μειωθούν και η εγκληματικότητα θα γίνει περιθωριακό φαινόμενο.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ