Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η «φιλανθρωπία» που σκοτώνει

Το ανακοινωθέν της Συνόδου G8, των ηγετών των οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου, αποτελεί ένα ακόμη μνημείο υποκρισίας. Ειδικά, το μέρος της απόφασης, που αφορά στην αντιμετώπιση της φτώχειας στην Αφρική, αποτελεί απάντηση και σε όσους (ανεξαρτήτως προθέσεων) συμμετείχαν στην καμπάνια με σύνθημα «Κάντε τη φτώχεια παρελθόν», υπολογίζοντας στη ...φιλευσπλαχνία του G8.

Οσοι απ' αυτούς δε συμμετείχαν συνειδητά στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης της αλληλεγγύης των λαών, προς τους δοκιμαζόμενους λαούς της «Μαύρης Ηπείρου», κατάλαβαν ότι η «φιλανθρωπία» των «πλουσίων» είναι εξίσου βάναυση και άδικη με την πιο άγρια εκμετάλλευση των «φτωχών».

Η πολυδιαφημισμένη «βοήθεια» προς τις αφρικανικές χώρες κατέληξε σε μιαν υπόσχεση για παροχή 25 δισ. δολαρίων έως το 2010. Υπόσχεση, που θυμίζει την άλλη υπόσχεση, της «Συνόδου της Χιλιετίας» του ΟΗΕ, για τον περιορισμό της παγκόσμιας φτώχειας στο μισό έως το 2020 και η οποία έχει πεταχτεί, ήδη, στο καλάθι των αχρήστων!!!

Οι μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατακρεούργησαν επί αιώνες την Αφρική. Λεηλάτησαν και συνεχίζουν να λεηλατούν τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, έσυραν εκατομμύρια Αφρικανούς στα δεσμά της δουλίας, έσπειραν το θάνατο, την πείνα, την εξαθλίωση με τα αποικιοκρατικά τους καθεστώτα, καταδίκασαν στην υπανάπτυξη δεκάδες χώρες και λαούς για τα κέρδη των πολυεθνικών και την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων. Και τώρα θέλουν να εμφανιστούν ως ...«ευεργέτες»!

Το ενδιαφέρον τους για την Αφρική, τα τελευταία χρόνια, δεν έχει να κάνει ούτε με τους δείκτες της παιδικής θνησιμότητας, ούτε με την πείνα και την έλλειψη πόσιμου νερού που μαστίζει εκατομμύρια ανθρώπους, ούτε με τις επιδημίες που θερίζουν ολόκληρους πληθυσμούς. Οπως πάντα, έτσι και σήμερα, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ενδιαφέρονται για το πετρέλαιο της Δυτικής Αφρικής (το 8% των παγκόσμιων αποθεμάτων), το ουράνιο, τα πολύτιμα μέταλλα, τις πρώτες ύλες για τις βιομηχανίες τους και προ πάντων για τα κέρδη τους...

Οσο για τα χρέη, που είναι διατεθειμένοι, δήθεν, να παραγράψουν (περίπου 40 δισ. δολάρια), αξίζει να επισημάνουμε ότι οι αφρικανικές χώρες έχουν τριπλοπληρώσει μέχρι σήμερα όλα τα δάνεια που πήραν από τις μεγάλες τράπεζες και τους διεθνείς οργανισμούς. Και θα πληρώνουν για δεκαετίες ακόμη, εξαιτίας των ληστρικών όρων δανεισμού. Μόνο τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι αφρικανικές χώρες πλήρωσαν για δάνεια 294 δισ. δολαρίων, πάνω από 268 δισ. δολάρια σε τόκους και χρεολύσια.

Η φτώχεια θα γίνει παρελθόν, στην Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο, μόνον όταν οι λαοί αποτινάξουν τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, όταν απελευθερωθούν από τον εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό ζυγό. Χωρίς αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για τη «φιλανθρωπία» των εκμεταλλευτών.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ