Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι «διαχωριστικές γραμμές»...

Ξαναθυμήθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τα περί κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών και τα φληναφήματα περί ομοψυχίας, κατά την επίσκεψή του το περασμένο Σάββατο στον Αϊ - Στράτη. Με την ομιλία του επιχείρησε από εκεί, να παρουσιαστεί ο ηγέτης που αναγνωρίζει και τιμά τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που μαρτύρησαν εξόριστοι στο νησί αυτό. Μάλιστα, ανακοίνωσε και την ίδρυση Μουσείου στο νησί... Από κοντά και το ΠΑΣΟΚ, δημαγωγώντας και για να μην αφήσει στη ΝΔ τα εύσημα για τα περί κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών, έσπευσε να προβάλλει πως εκείνοι, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κατάργησαν τις διαχωριστικές γραμμές!

Βεβαίως, είναι πρόκληση για την ιστορική μνήμη ο λόγος του πρωθυπουργού από τον Αϊ - Στράτη. Γιατί η τάξη που υπηρετεί, είναι που εξόρισε και βασάνισε κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές - πολλοί ήταν διανοούμενοι, από τα πιο προοδευτικά μυαλά του τόπου. Αυτή είναι που παρέδωσε τους κρατούμενους αγωνιστές - μοναδική περίπτωση στον κόσμο και αιώνια ντροπή - στους φασίστες κατακτητές να τους εξοντώσουν, ενώ ζητούσαν να πάνε στο μέτωπο, να πολεμήσουν ενάντια στους κατακτητές...

Ασφαλώς, όλα αυτά δείχνουν την τεράστια ηθική και πολιτική διαφορά και απόσταση που χωρίζει και σήμερα την πολιτική πρακτική των αστικών κυβερνήσεων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τα ιδανικά και τα οράματα για τα οποία αγωνίζονται οι κομμουνιστές, τότε και τώρα. Γιατί, όπως, χαρακτηριστικά επισημαίνει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, «οι κομμουνιστές που μαρτύρησαν στον Αϊ - Στράτη, οραματίζονταν μια κοινωνία με δικαιώματα για την εργατική τάξη, για όλο το λαό, και όχι μια κοινωνία με κατεδάφιση δικαιωμάτων, με τρομονόμους και με συμμετοχή της Ελλάδας στα δήθεν "αντιτρομοκρατικά" σχέδια της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, όπως η κοινωνία που χτίζει η ΝΔ, συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο του ΠΑΣΟΚ».

Και, αν ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν πως η Ιστορία μπορεί να περάσει στη λήθη και πως ο λαός μπορεί να ξεχάσει και να απεμπολήσει τους ηρωικούς αγώνες του για τα συμφέροντά του, δε θα το καταφέρουν. Τα γράμματα των δύο αγωνιστών - κρατούμενων στον Αϊ - Στράτη, των Ιωαν. Χρ. Βουρνά και Αλέξ. Π. Βασιλάκη, που δημοσίευσε την ίδια μέρα, κατά συγκυρία, ο κυριακάτικος «Ρ», είναι αποκαλυπτικά. Οπως ανατριχίλα προκαλεί η απάντηση του κατοχικού διοικητή Λέσβου, μοίραρχου Νικ. Γαλούση, που αρνήθηκε να επιτρέψει ακόμα και τον έρανο των συναδέλφων τους δικηγόρων Λέσβου για τη σωτηρία τους από την πείνα, που τους οδηγούσαν: «... Ούτοι τυγχάνουν εκ των αμετανόητων κομμουνιστών, αρνούμενοι να υπογράψουν δήλωση μετάνοιας...», γράφει, για να καταλήξει: «Κατόπιν τούτων και των απαγορευτικών διαταγών του Υπουργείου Δ. Ασφαλείας και των Αρχών Κατοχής(...) δεν δυνάμεθα να επιτρέψωμεν τον έρανον...»!

Οσο για τις διαχωριστικές γραμμές, αυτές δεν καταργούνται με ευχές και «λόγια του αέρα» αυτών που υπηρετώντας το κεφάλαιο νομίζουν πως θα καταργήσουν την ταξική πάλη. Και όσο κι αν πασχίζουν δεν πρόκειται αποτρέψουν το λαό από το να γίνει αυτός που θα καταργήσει οριστικά τις διαχωριστικές γραμμές, καταργώντας τους πλουτοκράτες.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ