Σάββατο 23 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ολα για την απεργία

Απέμειναν μόνον 72 ώρες από την πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τρίτης. Ωρες κρίσιμες, ώρες, που μετράνε στην έκβαση αυτής της μεγάλης ταξικής αναμέτρησης. Τώρα, δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό. Η νύχτα πρέπει να γίνει μέρα. Σάββατο και Κυριακή, οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ, οι συνδικαλιστές και οι φίλοι του, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, εξορμούν παντού για την απεργία. Το μήνυμά της πρέπει να φτάσει παντού. Στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα γραφεία, στις γειτονιές. Οι κομμουνιστές, οι ΚΝίτες, οι φίλοι του Κόμματος επιστρατεύονται σ' αυτήν την αναμέτρηση.

Για να μην «κουνηθεί φύλλο» την Τρίτη. Για να δοθεί μαζικό εργατικό «παρών» στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Για να δοθεί απάντηση στην πρόκληση κυβέρνησης και εργοδοτών. Για να μην περάσει η κατάργηση του 8ωρου και του 7ωρου. Για να ματαιωθεί η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Για να μην πετύχουν οι ελιγμοί του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που βάζει πλάτη στην επίθεση.

Οι ταξικές δυνάμεις, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, έχουν πείρα από τέτοιες μάχες. Παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, έχουν μάθει να παλεύουν και να τις ξεπερνούν. Πολύ περισσότερο, που αυτή η απεργιακή κινητοποίηση, αυτή η αναμέτρηση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους εκπροσώπους του, αφορά στην καρδιά των εργατικών κατακτήσεων. Γι' αυτό τώρα πρέπει όλοι να πάρουν θέσεις μάχης. Μετράει κάθε ένας εργάτης, που θα βγει στις επάλξεις. Η συμμετοχή στην προετοιμασία της απεργίας, η φυσική παρουσία στην περιφρούρηση και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, είναι ζήτημα καθοριστικό.

Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο, στο να κατέβουν στην κινητοποίηση όσο γίνεται περισσότεροι εργάτες και εργάτριες. Τούτο το καθήκον δεν παίρνει αναβολή. Καμιά υποτίμηση. Καμιά επανάπαυση. Ολα τα μέσα, όλες οι δυνάμεις, αυτή τη στιγμή, συγκεντρώνονται για την απεργία. Η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ πρέπει την Τρίτη να νιώσουν το εργατικό πείσμα. Στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, να δούνε την εργατική οργή. Να νιώσουν την πυγμή και το αγωνιστικό φρόνημα της εργατικής τάξης.

Η μάχη αυτή, άλλωστε, δεν είναι μόνο για το σήμερα. Αποτελεί παρακαταθήκη για το επόμενο διάστημα. Για την πάλη, που πρέπει να γίνει μέσα και έξω από τις επιχειρήσεις, για να μην περάσουν τα μέτρα. Ετσι και αλλιώς, ο αγώνας είναι μακρόχρονος. Σε κάθε περίπτωση, οι ταξικές δυνάμεις, ό,τι και να γίνει στη Βουλή, θα αμφισβητήσουν το νόμο στην πράξη. Μαζί με τους εργάτες. Η δύναμή τους είναι όπλο. Δε θα υποταχτούν σε κανένα αντεργατικό νομοθέτημα. Το οχτάωρο, που έγινε με αίμα, δε θα το καταργήσει καμιά υπουργική πένα, καμιά ψήφος βουλευτική. Ακόμη και αν οι αστοί πασχίζουν να το πάρουν πίσω με τους νόμους τους, η οργανωμένη δύναμη της κοινωνικοπολιτικής πάλης των εργατών θα τους καταργήσει οριστικά.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ