Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ζημιωμένη η αγροτιά

Πράξη αρχίζουν να γίνονται πλέον τα αντιαγροτικά μέτρα της νέας ΚΑΠ, που ψήφισαν διαδοχικά στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και οι προηγούμενοι και οι τωρινοί κυβερνώντες. Η αρχή γίνεται με την αποστολή των λεγόμενων προσωρινών δικαιωμάτων και από το 2006 οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι θα δουν για τα καλά τι εστί ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Μέχρι τώρα, η προπαγάνδα των κυβερνώντων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έλεγε πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις (που πάρθηκαν κατ' εντολή του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυενθικών) δε θα έχουν επιπτώσεις για τους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους. Διαδιδόταν εντόνως μάλιστα ότι οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι δε θα χάσουν ούτε χρήματα από τις επιδοτήσεις και θα λαμβάνουν το μέσο όρο της τριετίας 2000 - 2002.

Οταν, όμως, οι αγροτοκτηνοτρόφοι πάρουν στα χέρια τους τα χαρτάκια, που θα τους λένε τι δικαιώματα έχουν ανά εκτάριο ή αλλιώς τι ενιαία ενίσχυση έχουν να εισπράττουν από το 2006 και μετά, τότε θα αντιληφθούν αμέσως τη διαφορά. Βέβαια, η κυβέρνηση δεν έχει περάσει τώρα όλες τις μειώσεις στα προσωρινά δικαιώματα για να μην τους έρθει βαρύ το πετσόκομμα. Η λυπητερή θα έρθει λίγο αργότερα. Οταν βγει η τελική σούμα, τότε οι δικαιούχοι αγροτοκτηνοτρόφοι θα διαπιστώσουν μειώσεις που φτάνουν και ξεπερνούν το 17 - 18%, από τα χρήματα που ελάμβαναν. Και δεν αποκλείεται, μέσα στα επόμενα χρόνια, πολύ πριν από το 2013, να γίνουν και νέες ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, στα πλαίσια πάντα των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ.

Ομως, οι συγκεκριμένες αποφάσεις της νέας ΚΑΠ που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έχουν να κάνουν μόνο με περικοπή των επιδοτήσεων. Οι λεγόμενες αποσυνδεμένες ενισχύσεις θα οδηγήσουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας μαζικά τους μικρομεσαίους αγρότες. Γιατί, με τις εξευτελιστικές τιμές και επιδοτήσεις που έχουν διαμορφώσει ΠΟΕ, ΚΑΠ και πολυεθνικές, δε θα συμφέρει κανένα μικρό αγρότη η παραμονή του στην αγροτική παραγωγή.

Σε αυτό τούς σπρώχνουν οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ. Και είναι πλέον φανερό πως οι νέες αυτές επιδοτήσεις αποτελούν προνοιακά επιδόματα φτώχειας και ξεκληρίσματος. Και τα όποια δικαιώματα που δίνονται τώρα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, θα αποτελέσουν πεδίο ανελέητης εμπορευματοποίησης από την πλευρά των μεγαλοαγροτών και των διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών - βιομηχάνων. Οι τελευταίοι θα αγοράζουν και θα συγκεντρώνουν δικαιώματα - δηλαδή επιδοτήσεις - μαζί με τη γη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που βαδίζει κόντρα στα πραγματικά συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά ακόμα επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική ύπαιθρο.

Γι' αυτό και οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από την κοινωνικοπολιτική πάλη μαζί με τους εργάτες και τους ΕΒΕ στο δικό τους μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, στα πλαίσια της οποίας δίπλα στην κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, για τους αγρότες θα υπάρχει ο παραγωγικός συνεταιρισμός, ως μοναδική λύση για την εξασφάλιση του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με παροχή φτηνών και καλών ποιοτικά προϊόντων για το λαό. Τώρα, λοιπόν, όσο είναι νωρίς να εγκαταλείψουν μαζικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσουν το ΚΚΕ.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ