Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πυροβολήστε!

«

Πυροβολήστε για να σκοτώσετε».

Είναι η εντολή της βρετανικής αστυνομίας προς τις ειδικές ένοπλες δυνάμεις για την καίρια αντιμετώπιση... της «τρομοκρατίας», που τέθηκε σε εφαρμογή αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο. Επιθέσεις των οποίων η χρονική στιγμή «τέλεσης» από τους «ανθρώπους της διπλανής πόρτας» ήταν η καταλληλότερη για πολλές από τις δυνάμεις του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, που δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Εσπευσαν, λοιπόν, να αδράξουν την ευκαιρία ή να καλύψουν το κενό.

«Πυροβολήστε για να σκοτώσετε». Δεν έχει τελικά σημασία ποιον ή γιατί. Σημασία έχει να παραδειγματιστούν όλοι. Τρομοκράτες και μη.

Εξάλλου, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο Βρετανός πρωθυπουργός από την 7η Ιουλίου, οι καιροί έχουν αλλάξει. Ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα, ατομικές ελευθερίες δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία, εμπόδιο ή τροχοπέδη στην εφαρμογή των δρακόντειων αντιτρομοκρατικών νόμων για λόγους «ασφαλείας». Πετάγονται αυτομάτως στον κάλαθο των αχρήστων. Ακόμη και το δικαίωμα της ζωής.

Οπως στην περίπτωση του 27χρονου Βραζιλιάνου Ζαν Τσαρλς δε Μενέσες, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στο σταθμό Στόκγουελ του Λονδίνου στις 22 Ιουλίου, μόλις μία μέρα μετά τις τζούφιες επιθέσεις της «επετειακής» δεύτερης Πέμπτης από τις επιθέσεις του Λονδίνου που σηματοδοτούν αλλαγή κεφαλαίου στο βιβλίο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Εξάλλου «οι βομβιστές ζουν ανάμεσά μας»... Παντού. Μπορεί να βρίσκονται στο διπλανό διαμέρισμα ή να παίρνουν εφημερίδα από το ίδιο περίπτερο ή να είναι στο ίδιο βαγόνι του μετρό. Τι και εάν τελικά το μόνο κοινό που μπορεί να έχει κάποιος με ένα «φωτογραφισμένο» τρομοκράτη είναι το χρώμα του δέρματος, ή το ίδιο σχήμα μάτια! Είναι «ύποπτος» και πρέπει να εξολοθρευτεί. Γι' αυτό «πυροβολήστε για να σκοτώσετε».

Και παίζοντας εντέχνως με το ένστικτο της επιβίωσης και απευθυνόμενοι στα κατώτερα συναισθήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, καλλιεργούν τεχνηέντως το φόβο και τον τρόμο. Σε βαθιά κατάθλιψη μπροστά στο αδιέξοδο όλα γίνονται δεκτά.

Ακόμη και η δολοφονία του 27χρονου Βραζιλιάνου. Που τελικά ήταν «αθώος» όπως αποδείχτηκε από τις πρόσφατες αποκαλύψεις του καναλιού ITV. Στο φως, οι αποκρουστικές και ωμές διαστάσεις της εν ψυχρώ δολοφονίας από ένοπλες ομάδες, που εδώ και χρόνια εκπαιδεύονται για να δολοφονούν, και μέσα από παραστρατιωτικές ομάδες Προτεσταντών, «ύποπτους» πιθανά μέλη του ΙΡΑ στη Βόρειο Ιρλανδία.

Η κυβέρνηση Μπλερ μένει έκθετη ανακράζουν τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ ο βρετανικός Τύπος τονίζει συνεχώς ότι η καρέκλα του επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ, σερ Ιαν Μπλερ, τρίζει. Ενοχοι για τα ψεύδη, αναφορικά με τις συνθήκες δολοφονίας του δε Μενέσες.

Ολόκληρη η βρετανική κοινωνία «πέφτει από τα σύννεφα». Οχι γιατί δολοφονήθηκε ένας νέος άνθρωπος, ούτε γιατί οι λόγοι της δολοφονίας ήταν και θα είναι έωλοι και ανύπαρκτοι. Απλά γιατί η κυβέρνηση και η αστυνομία ψεύδονταν.

Και κανείς δεν τολμά καν να διανοηθεί ότι ήταν μία προαναγγελθείσα δολοφονία στο πλαίσιο της παγκοσμίως ασκούμενης «κρατικής τρομοκρατίας» ή πιο σωστά του ιμπεριαλιστικού πολέμου εναντίον των πάντων.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ