Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το «γεράκι» και το «ταμιφλού»

Ποιος «τρίβει τα χέρια του» για τη γρίπη των πουλερικών; Το «γεράκι του Πενταγώνου», ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ! Και γιατί; Διότι έχει «ίδιον όφελος», καθώς είναι μεγαλομέτοχος της εταιρίας βιοτεχνολογίας «Gilead Sciens», η οποία έχει τα δικαιώματα του περιζήτητου φαρμάκου tamiflou (ταμιφλού) - παίρνει από την ελβετική «Roche» («Ρος») το 10% των πωλήσεων - του μόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της νόσου στους ανθρώπους. Ο Ράμσφελντ ήταν επικεφαλής της «Gilead» από το 1997 έως το 2001 και παραμένει μεγαλομέτοχος, καθώς, όταν έγινε υπουργός, εξαιρέθηκε από τη λήψη κυβερνητικών μέτρων σε σχέση με την «Gilead» και το tamiflou. Μέτοχοι στην ίδια εταιρία είναι κι άλλοι «εξέχοντες» πολιτικοί των ΗΠΑ, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Σουλτζ.

Στους έξι τελευταίους μήνες, που ο «ντόρος» για τη γρίπη των πουλερικών έχει εξαπλωθεί σ' όλο τον κόσμο και ο φόβος για την εκδήλωση επιδημίας έχει καταλάβει εκατομμύρια ανθρώπους, ο Αμερικανός υπουργός έγινε κατά 1.000.000 δολάρια πλουσιότερος, αφού η τιμή της μετοχής στην εταιρία του ανέβηκε από τα 35 στα 47 δολάρια. Κι έπεται συνέχεια στην ιλιγγιώδη αύξηση των κερδών του, μια και ο θόρυβος διατηρείται και εντείνεται, η ανησυχία δεν εκτονώνεται, αλλά μεγαλώνει και όλο και περισσότερο αυξάνεται η ζήτηση του μοναδικού «σωτήριου φαρμάκου», προσκομίζοντας μυθώδη κέρδη στην επιχείρηση που το παράγει και σ' εκείνες που έχουν τα δικαιώματα διακίνησής του.

Θα μπορούσε, λοιπόν, να ισχυριστεί κάποιος ότι ο Ράμσφελντ - και οι άλλοι μέτοχοι της «Gilead» όπως και της «Roche» - ενδιαφέρεται, όχι μόνο να μείνει στην επικαιρότητα το «θέμα», αλλά και να επιβεβαιωθούν οι φόβοι για την επιδημία στους ανθρώπους, καθώς έτσι θ' αυξήσει κι άλλο τα κέρδη του. Και, βεβαίως, ως μεγαλοστέλεχος της κυβέρνησης της «κοσμοκράτειρας» χώρας, έχει τη δυνατότητα και τον τρόπο να ενεργήσει καταλλήλως, ούτως ώστε η επιθυμία του να γίνει πραγματικότητα. Μάλιστα, οι πιο «πονηρεμένοι» θα σκεφτούν ότι πίσω από την ανακίνηση και τη διόγκωση του «θέματος» κρύβονται «κέντρα» που σχετίζονται με τα συμφέροντα των πολυεθνικών, ή ακόμα και της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι πίσω από διάφορα «φοβικά σύνδρομα» που καλλιεργούνται, βρίσκονται κερδοσκοπικά συμφέροντα, ούτε είναι πρωτόγνωρο πολιτικοί των ΗΠΑ κι άλλων χωρών να «διαπλέκονται» με πολυεθνικές προς αμοιβαίο όφελος. Αυτά έχει ο καπιταλισμός κι όσο διαρκεί όλα θα κινούνται με τη «λογική» του κέρδους. Προκειμένου, δε, το κέρδος να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, θυσιάζονται τα πάντα. Μήπως και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, με εκατομμύρια αθώα θύματα γι' αυτό δε γίνονται; Και ο Ράμσφελντ ξέρει να «στήνει» φοβικά σύνδρομα - όπως αυτό της «τρομοκρατίας» - για να εξαπολύονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, μέσω των οποίων οι πολυεθνικές αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Το έδειξε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν κι απειλεί να το επαναλάβει στη Συρία, στο Ιράν, στη Βόρεια Κορέα και σ' άλλες χώρες οι λαοί των οποίων ζουν υπό τη διαρκή ιμπεριαλιστική απειλή...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ