Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Ελεύθερος»... προς το παρόν

Εξάρχεια. Πέμπτη βράδυ. Ανύποπτος, φιλήσυχος και ανυποψίαστος, ένας πολίτης πίνει με την παρέα του το ποτό του σε κατάστημα της περιοχής. Ξαφνικά, το μαγαζί γεμίζει ένστολους αστυνομικούς. Φωνές, διαταγές, φασαρία. «Πληρώστε και στην "κλούβα"», κραυγάζει ο αξιωματικός των κρανοφόρων. Πριν προλάβει να διαμαρτυρηθεί, ο πολίτης, στοιχισμένος και ζυγισμένος, οδηγείται στο όχημα της Αστυνομίας, ακολουθεί ο συνηθισμένος σωματικός έλεγχος και από εκεί «γραμμή» για το αστυνομικό μέγαρο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Εκεί, καθισμένος στο πάτωμα σε κάποιο διάδρομο της Ασφάλειας, περιμένει αρκετή ώρα, για να δηλώσει τα στοιχεία του σε κάποιον αρμόδιο. Ακολουθεί κι άλλη αναμονή, αφού τα στοιχεία της ταυτότητάς του πρέπει να τα δώσει και σε άλλον υπάλληλο. Ο χρόνος κυλά, ο εκνευρισμός μεγαλώνει. Ζητά το λόγο της ταλαιπωρίας του. «Δε μας παρατάς»! Στο ...επιχείρημα, ο πολίτης δεν απαντά. Επιστρατεύει την ευγένειά του και ζητά κάποιον αρμόδιο. Η ώρα περνά και κανείς δεν του δίνει σημασία. Υπομένοντας, περιμένει να ολοκληρωθεί η εξακρίβωση των στοιχείων του. Τελικά, του ανακοινώνεται ότι είναι ελεύθερος. Προς το παρόν...

Κι αυτό γιατί, αν περπατήσεις στην Αθήνα, υπάρχει η πιθανότητα να πέσεις πάνω σε κάποιο από τα μπλόκα που στήνονται, στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων «Πόλις» ή των προγραμμάτων ελέγχου πλατειών και ελεύθερων χώρων, όπου πολίτες ελέγχονται αυθαίρετα και μαζικά από αστυνομικούς. Στο πλαίσιο αυτών των «δράσεων», που εφαρμόζονται εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, έχουν ελεγχθεί χιλιάδες πολίτες και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν προσαχθεί στα αστυνομικά καταστήματα. Με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους καλλιεργούν μαζικά την ψυχολογία του τρόμου στους εργαζόμενους, στο όνομα της ενίσχυσης της ασφάλειας και προστασίας τους. Τα κατασταλτικά μέτρα και η ένταση της δράσης των μηχανισμών, στην υπηρεσία της υποταγής και για το σπάσιμο κάθε σκέψης για αντίσταση. Οι τελευταίες «στοχευμένες και επιλεκτικές δράσεις» πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα. Συνολικά, ελέγχθηκαν 39.525 άτομα.

Στο πλαίσιο του δόγματος της «ολικής ασφάλειας» και της «μηδενικής ανοχής», έγιναν και οι προχτεσινές αθρόες προσαγωγές στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής από τα Εξάρχεια. Οι αστυνομικές αρχές εκτίμησαν ότι κάθε θαμώνας των καταστημάτων της περιοχής είναι εν δυνάμει ύποπτος και αποφασίστηκε να οδηγηθούν στην Ασφάλεια μερικές εκατοντάδες για εξακρίβωση στοιχείων.

Αυτή η πρακτική να αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι ως εν δυνάμει ύποπτοι και παράνομοι έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Αποτελεί τακτική επιβολής της λογικής του «κράτους του νόμου», δηλαδή της κρατικής τρομοκρατίας, εντάσσεται σε ένα θεσμικό πλαίσιο περιορισμού, έως και κατάργησης ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ακόμη και αυτών των αστικοδημοκρατικών. Είναι η εποχή, που η κυρίαρχη τάξη έχει τραβήξει ολοκληρωτικά στην αντίδραση. Το δικαίωμα να κινείται ο πολίτης ελεύθερα στην πόλη χωρίς την ανάσα του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού στο σβέρκο του γίνεται «όνειρο θερινής νυκτός». Καμιά νομιμοποίηση αυτής της πραγματικότητας από το λαό. Απαιτείται οργάνωση της αντίστασης και πάλης, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, στην κατεύθυνση εναντίωσης και ανατροπής αυτής της πολιτικής.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ