Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι διεφθαρμένοι και η διαφθορά

Με αφορμή τις αποκαλύψεις για τα παραδικαστικά κυκλώματα, όπως και άλλα φαινόμενα διαφθοράς σε διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής, παρακολουθούμε από μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης μια προσπάθεια να εντοπιστεί το πρόβλημα σε έναν κύκλο προσώπων (μεγαλύτερο, ή μικρότερο) και να εξαντληθεί με την παραδειγματική τους τιμωρία. Στην πιο γελοία εκδοχή αυτής της προσπάθειας, επιχειρείται να επιμεριστεί η πολιτική ευθύνη για τη γενικευμένη σήψη σε όλα τα κόμματα - και στο ΚΚΕ - κατά το πρότυπο του καθόλου αθώου: «Ολοι το ίδιο είναι»...

Πράγματι, θα ήταν πολύ βολικό για όσους καλούνται να διαχειριστούν την κρίση και τις συγκεκριμένες υποθέσεις, να πιστέψουμε ότι το πρόβλημα αρχίζει και τελειώνει στον εντοπισμό και την τιμωρία των διεφθαρμένων και όχι στη διαφθορά και τις αιτίες που τη γεννούν. Και αυτό εξηγείται, αφού η ριζική αντιμετώπιση απαιτεί όχι μόνο τη διαλεύκανση των υποθέσεων και την τιμωρία των ενόχων, αλλά και την αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας. Αιτίας, που είναι εγγεγραμμένη στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος.

Σε ένα σύστημα, το οποίο έχει στην προμετωπίδα του το: «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», η διαφθορά είναι εγγενής, συστατικό στοιχείο των σχέσεων που διαμορφώνονται τόσο στο εσωτερικό των εξουσιών (Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική), όσο και στις μεταξύ τους σχέσεις διαπλοκής. Πολύ περισσότερο, αν το έμβλημα της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων διαβαστεί πιο σωστά: «Το κέρδος αγιάζει τα μέσα»...

Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει ότι το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό καθεστώς παρακολουθεί απαθές τα φαινόμενα της σήψης και, μάλιστα, στην έκταση που αποκαλύπτονται σήμερα, ακόμη και για λόγους που αφορούν στους εσωτερικούς του συσχετισμούς και τις ισορροπίες. Ομως, για το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, είναι αδιανόητο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του, αφού θα ήταν σα να πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθεται. Ετσι, όπως και στο παρελθόν σε ανάλογες υποθέσεις - σκάνδαλα, έτσι και σήμερα, όλα δείχνουν ότι η «λύση» θα έχει έντονα χαρακτηριστικά συμψηφισμών και συγκάλυψης.

Οσο για τις προσπάθειες να εμφανιστούν όλα τα κόμματα, και το ΚΚΕ, συνυπεύθυνα για τη διαφθορά και τα φαινόμενα της σήψης στη δημόσια ζωή, μπορεί να είναι διαφανείς οι σκοποί τους, είναι, όμως, καταδικασμένες σε αποτυχία. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα, η μόνη πολιτική δύναμη, που εντοπίζει την αιτία των φαινομένων και δείχνει ότι μόνο με την αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων και την ανατροπή αυτού του συστήματος θα δοθεί ριζική λύση. Αυτή τη διαφορά θέλουν να «θολώσουν» και να ακυρώσουν.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ