Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Κοριοί» με ονοματεπώνυμο

Καθώς περνούν οι μέρες και οι αποκαλύψεις για το θέμα των υποκλοπών συνεχίζονται, διαφαίνεται η πρόθεση πολλών παραγόντων να «πνίξουν» την πολιτική ουσία σ' έναν ωκεανό παράπλευρων υποθέσεων. Να οδηγήσουν, δηλαδή, σε συγκάλυψη της γενεσιουργού αιτίας και να εξαντλήσουν τη δημόσια συζήτηση σε ορισμένα επιμέρους ζητήματα.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, με νόμους και με συμφωνίες, διμερείς και πολυμερείς, μετέτρεψαν τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι των μυστικών υπηρεσιών στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας». Η υπόθεση των Πακιστανών παραμένει ακόμη ανοιχτή για να υπογραμμίζει τη στάση της κυβέρνησης και των αρμόδιων ελληνικών αρχών στο πλαίσιο των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την ΕΕ, τις κυρίαρχες δυνάμεις της λεγόμενης Νέας Τάξης.

Πάει πολύ, λοιπόν, να εξανίστανται τώρα (κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ) για την παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού, κυβερνητικών στελεχών και άλλων. Μέσα σ' αυτό το καθεστώς των πάσης φύσεως παρακολουθήσεων, που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση δήθεν της «τρομοκρατίας», αναπτύχθηκαν και οι μηχανισμοί που τώρα καταγγέλλονται.

Οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού κατά την εναλλαγή τους στην κυβερνητική εξουσία φρόντισαν ώστε οι μυστικές υπηρεσίες να εγκατασταθούν στο κέντρο των μηχανισμών ασφάλειας της χώρας. Λες και δεν ήξεραν ότι η CIA, παραδείγματος χάριν, παρακολουθεί μέχρι και στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, πολύ περισσότερο τον πρωθυπουργό και τα στελέχη μιας κυβέρνησης άλλης χώρας.

Στην περίπτωσή μας, μάλιστα, αυτοί οι μηχανισμοί αναπτύχθηκαν και γιγαντώθηκαν στο περιβάλλον και το κλίμα της «ολυμπιακής ασφάλειας» με δίκτυα και υποδομές που ελέγχονται απ' ευθείας από τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές τους. Ετσι ολοκληρώθηκε το σχέδιο της τερατώδους μηχανής που εγκαταστάθηκε στη χώρα μας και η οποία παράγει παρακολουθήσεις τηλεφώνων, αλληλογραφίας, ακόμα και κινήσεων, καταναλώνοντας δημοκρατικές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα.

Για τους εργαζόμενους που παρακολουθούν το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων τις τελευταίες μέρες, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις μεγαλύτερες προκλήσεις κατά των δικαιωμάτων τους, όπως η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, η αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων από κυβέρνηση και εργοδότες, η κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, η αιτία είναι μία και κοινή. Είναι η κυβερνητική πολιτική, στη γαλάζια και την πράσινη εκδοχή της.

Η ουσιαστική λύση για το καθεστώς των υποκλοπών δε βρίσκεται ούτε στη «δικαστική διερεύνηση», ούτε στις «εξεταστικές επιτροπές» της Βουλής, αφού οι υποκλοπές, όπως και τα αντεργατικά μέτρα, είναι εκφράσεις και προϊόντα αυτής της πολιτικής. Η ανατροπή της είναι η λύση.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ