Σάββατο 11 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι πολιτικές διαστάσεις της γρίπης

Η γρίπη των πτηνών και η έκταση, που πήρε μέχρι τώρα, φανερώνουν εκτός άλλων ότι είναι ένα πρόβλημα που έχει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις. Η κυριαρχία των συμφερόντων των μονοπωλίων, που έχουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής, την έρευνα, κρίσιμους τομείς της οικονομίας, αλλά και η πολιτική και οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, της πλουτοκρατίας, δεν έδωσαν, δε δίνουν, δεν μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων είναι επικίνδυνη για τους πολλούς. Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται σήμερα από τη στάση κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών απέναντι στη γρίπη των πτηνών. Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται από τη στάση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις της ΕΕ.

Φάνηκε και με αφορμή τη γρίπη των πτηνών ότι τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές δεν τους ενδιαφέρει αυτή καθεαυτή η υγεία των λαών. Αυτό που προέχει είναι πάντα η διαφύλαξη και η αύξηση των κερδών. Και εκμεταλλεύονται ανελέητα την κάθε περίσταση. Γι' αυτό, η πρόληψη και η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων δεν μπορούν να χαράζονται από τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Η έρευνα και η παραγόμενη γνώση δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία των μονοπωλίων. Η ουσιαστική προστασία της Δημόσιας Υγείας σε κάθε χώρα, αλλά και παγκοσμίως - με το συντονισμό και την πραγματική και ισότιμη συνεργασία - απαιτεί κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή, έρευνα και χρήση της τεχνολογίας που να αξιοποιούνται προς όφελος των αναγκών του ανθρώπου. Απαιτείται, η υγεία να μη θεωρείται εμπόρευμα. Δεν μπορεί τα φάρμακα και τα εμβόλια να τα κατέχουν και ελέγχουν μερικές πολυεθνικές. Οσο το κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια, η παγκόσμια υγεία θα κινδυνεύει από τη μία ή την άλλη ασθένεια (SARS, φυματίωση, aids), από τη μία ή άλλη καταστροφή (σεισμοί, πλημμύρες, τυφώνες).

Με βάση τα όσα συμβαίνουν, το ζήτημα της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας δεν μπορεί να εστιαστεί μόνο στις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε μέσα και προσωπικό σε εργαστήρια και νοσοκομεία. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το ζητούμενο είναι η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Είναι η αναγκαιότητα συσπείρωσης της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, που θα διεκδικεί τη λαϊκή εξουσία, αποτελεί σημαντικό όρο για την αποτελεσματικότητα του αγώνα, για βελτίωση των συνθηκών ζωής, για ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας. Και από τη γρίπη των πτηνών αναδεικνύεται η επικαιρότητα και αναγκαιότητα της λαϊκής εξουσίας και κοινωνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής τής κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας με κοινωνικό έλεγχο, που αποτελούν τους απαραίτητους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς όρους για έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας, του ζωικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ