Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΥΝβιβασμένος...

Κατά την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή για την περιφερειακή ανάπτυξη, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε «στενοχωρημένος», επειδή σε ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται ότι ο ΣΥΝ καλλιεργεί συμβιβασμό και ηττοπάθεια. Επιτέθηκε στο ΚΚΕ για «το αβάσιμο της κριτικής»! Επιχειρήματα, όμως, που να την αντικρούουν δεν ακούσαμε. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα, από την ίδια τη συζήτηση στη Βουλή.

Πρώτο: Πολλή κουβέντα έγινε για το κατά πόσο και αν αξιοποιούνται τα κοινοτικά πακέτα για την κατασκευή έργων. Ξέρουν όμως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ (υπέρμαχοι όλοι της διεύρυνσης) ότι στην ΕΕ των «25» αναλογούν πολύ μικρότερα πακέτα απ' ό,τι στην ΕΕ των «15». Ξέρουν καλά ότι το τι θα αποσπάσει κάθε μέλος της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας εξαρτάται από τη διαπραγματευτική του ισχύ, δηλαδή την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική δύναμή του και όχι από τις προσωπικές ικανότητες των διαπραγματευτών. Κάθε κυβέρνηση μπροστά στη λαϊκή πίεση διεκδικεί παραπάνω για να δώσει κάποια ψιχία, γιατί ο μεγάλος όγκος θα οδεύσει στις τσέπες των επιχειρηματιών ή σε έργα που εξυπηρετούν τις δικές τους ανάγκες κι όχι τις ανάγκες του λαού και της περιφέρειας.

Δεύτερο: Μιλούν όλοι για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της διαχείρισης πόρων. Ηδη, όμως, η ΚΕΔΚΕ με συμφωνία και των τριών κομμάτων ζητά φορολογικές αρμοδιότητες και δυνατότητα συμπράξεων με ιδιώτες. Χαράτσωμα δηλαδή των εργαζομένων και άνοιγμα της πόρτας για άλωση κάθε τομέα από το κεφάλαιο. Ποιος μπορεί να πιστέψει στα σοβαρά ότι κάτι τέτοιο θα αποβεί υπέρ του λαού και της ανάπτυξης της περιφέρειας;

Τρίτο: Κατατίθεται από την «ανανεωτική αριστερά» στην Ευρώπη η πρόταση για κρατική παρέμβαση, ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του κράτους και δημιουργία περισσοτέρων δημόσιων επιχειρήσεων. Και το ΚΚΕ υπεραμύνεται των δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά σε συνάρτηση με πάλη για πολιτικές αλλαγές, αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, της ιδιοκτησίας. Διαφορετικά, η δημόσια επιχείρηση δεν έχει μέλλον σε καθεστώς απελευθέρωσης της αγοράς. Δημόσιες επιχειρήσεις που θα λειτουργούν σαν καπιταλιστικές όπως προτείνεται, τίποτα το διαφορετικό δε θα προσφέρουν ούτε στους εργαζόμενους σ' αυτές ούτε στο λαό συνολικά.

Τέταρτο: Συνδέεται το θέμα της περιφερειακής ανάπτυξης με τα περί «τοπικών κοινωνιών» που προβάλλει ο ΣΥΝ ενόψει των εκλογών. Ομως, τα προβλήματα ανάπτυξης υπέρ των λαϊκών αναγκών άπτονται της κεντρικής πολιτικής γραμμής κι όχι κάποιας «τοπικής»! Ανάπτυξη σημαίνει να ζει καλά ο κόσμος, αν εργάζεται και κάτω από ποιες συνθήκες, τι δικαιώματα και παροχές απολαμβάνει κ.ο.κ. Κι αυτό είναι πρόβλημα βαθύτατα ταξικό πολιτικό, για το οποίο πρέπει να δίνεται καθαρή απάντηση.

Κι όπως πολύ καθαρά τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή, αυτό δε σημαίνει παραίτηση από τη διεκδίκηση μέτρων. Οποιος, όμως, δε λέει την αλήθεια στο λαό, όποιος προτείνει για λύση μια «εναλλακτική διαχείριση», εστιάζοντας την κριτική του στη μηδενική «απορροφητικότητα στο INTEREG», επιμένοντας ότι μπορεί να υπάρξουν «στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και εξειδίκευσης για τη χώρα, για την κάθε περιφέρεια, στόχοι, προϋπολογισμοί, χρονοδιαγράμματα», μιλώντας για «στείρο και αντιπαραγωγικό αθηνοκεντρισμό» και «για έλλειψη - και λόγω πόρων - των δομικών στοιχείων που μπορούν να χτίσουν πραγματικά την περιφερειακή ανάπτυξη», όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, τότε ναι, αυτός καλλιεργεί και συμβιβασμό και ηττοπάθεια...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ