Σάββατο 29 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η «διπλωματία» του πολέμου

Το Ιράν θα πρέπει να αποδείξει ότι δε διαθέτει, ούτε σκοπεύει να αποκτήσει, πυρηνικά όπλα, δήλωσε χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Σόφια. Προφανώς, έτσι εννοεί τη «λύση με διπλωματικά μέσα».

Οι εταίροι του ΝΑΤΟ, σε μια επίδειξη υποκρισίας, καλούν το Ιράν να αποδείξει ότι «δεν είναι ελέφαντας» και αφού αυτό είναι αδύνατον, στρώνουν το έδαφος για την επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επίθεσης.

Με δύο λόγια, οι ΝΑΤΟικοί συμπεριφέρονται σαν δικαστές που αντί να αποδείξουν (όπως οφείλουν) την ενοχή του «κατηγορούμενου» ζητούν απ' αυτόν να αποδείξει την αθωότητά του..! Αυτή είναι η αντίληψη τους περί δικαίου. Μ' αυτή την αντίληψη αιματοκύλησαν τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τώρα ετοιμάζονται για το Ιράν.

Φυσικά, το τελευταίο που μπορεί να περιμένει κανείς από τους ιμπεριαλιστές της ΝΑΤΟικής συμμορίας είναι ο σεβασμός του δικαίου. Από τέλη της δεκαετίας του '80 δίκαιο γι' αυτούς είναι μόνο το «δίκαιο» του ισχυροτέρου, δηλαδή το δικό τους. Για άλλη μια φορά μέσα σ' αυτά τα 15 χρόνια οι λαοί καλούνται να αναλογιστούν το ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου στη διατήρηση της ειρήνης.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί (ανεπιτυχώς) να κρύψει την ταύτισή της με την πολιτική των ΗΠΑ, πίσω από τη θέση για λύση «με διπλωματικά μέσα», είτε επικαλούμενη την «κοινή ευρωπαϊκή θέση».

Το γεγονός ότι και ο Μπους μιλάει για «διπλωματική λύση» φανερώνει τον τύπο αυτής της λύσης. Μήπως και στην περίπτωση του Ιράκ δεν ήταν τα «διπλωματικά μέσα» που οδήγησαν στην αμερικανοβρετανική επιδρομή; Μήπως δεν ήταν και τότε η έκθεση του κ. Μπαραντέι που έδωσε το πρόσχημα στους Μπους και Μπλερ να μιλούν για τα (ανύπαρκτα όπως αποδείχτηκε) όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ; Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται.

Οσον αφορά τα περί «κοινής ευρωπαϊκής θέσης», όλοι θυμούνται πού κατέληξαν οι «επιφυλάξεις» και οι «αντιρρήσεις» των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας για το Ιράκ. Οχι μόνο στην ανοχή, αλλά και στη συνδρομή στο έργο των κατοχικών δυνάμεων. Στην περίπτωση του Ιράν, μάλιστα, η «ευρωπαϊκή θέση» δεν μπορεί να σταθεί ούτε ως φύλλο συκής, αφού το Παρίσι εμφανίζεται ήδη «βασιλικότερο του βασιλέως».

Ετσι για άλλη μια φορά το βάρος για την αποτροπή του νέου ιμπεριαλιστικού εγκλήματος κατά του ιρανικού λαού, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας πέφτει στα λαϊκά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα. Για τον ελληνικό λαό, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην περίοδο των επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ, είναι θέμα ζωτικής σημασίας να αποτραπεί η καθ' οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή της χώρας στο νέο έγκλημα και να βάλει στη γωνία τις δυνάμεις που την υποστηρίζουν με τη μία ή άλλη μορφή.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ