Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Από κοινού στην αντεπίθεση

Οταν οι φοιτητές και η εργατιά σμίγουν και γίνονται «μια γροθιά», τότε η δύναμή τους πραγματικά πολλαπλασιάζεται, τότε μεγαλώνει η ελπίδα και η δυνατότητα να ορθώσουν ισχυρότερα φράγματα στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, στη μόρφωση και τη δουλιά. Οι ταξικές δυνάμεις του κινήματος των εργαζομένων, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, σημειώνουν επανειλημμένα στα αγωνιστικά τους πλαίσια την ανάγκη κοινής δράσης, την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον κοινό εχθρό. Χτες έκαναν ένα σημαντικό βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση, συναντήθηκαν σε μια κοινή διαδήλωση, ένωσαν τις φωνές και τα αιτήματά τους και προγραμμάτισαν τα επόμενα κοινά τους βήματα σε χώρους δουλιάς και εργατογειτονιές.

Φοιτητές και σπουδαστές από τα Συντονιστικά και εργάτες από το ΠΑΜΕ θα αλωνίσουν τις επόμενες μέρες εργασιακούς χώρους, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων και ιδιαίτερα νέων εργαζομένων, θα εξορμήσουν μαζικά και συντονισμένα στις γειτονιές της Αθήνας, στις λαϊκές οικογένειες που μοχθούν καθημερινά τόσο για το μεροκάματο όσο και για τη μόρφωση των παιδιών τους. Δεν είναι ξεχωριστά κι ασύνδετα αυτά τα προβλήματα μεταξύ τους. Είναι η έκφραση μιας ενιαίας πολιτικής που εξυπηρετεί τόσο με τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση όσο και στην εργασία, την ανάγκη του κεφαλαίου για «φθηνούς» και αναλώσιμους εργαζόμενους. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινούνταν και κινούνται με στοχοπροσήλωση και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση.

Ετσι, όσο είναι ανάγκη για το εργατικό κίνημα να αποκρούσει σήμερα αυτή την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, άλλο τόσο είναι ανάγκη να παλέψει για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θ' ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού, που θα μορφώνει τους νέους, θα τους κάνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες και θα βγάζει πραγματικούς επιστήμονες που μέλημά τους θα είναι η προκοπή του λαού κι όχι τα κέρδη των πολυεθνικών. Οσο είναι ανάγκη για τους φοιτητές να παλεύουν για δημόσιες, δωρεάν και πραγματικά ανώτατες σπουδές, άλλο τόσο είναι ανάγκη να αγωνιστούν και για το αντίκρισμα των σπουδών τους, για δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Στη βάση, λοιπόν, των κοινών τους αναγκών, δυναμώνουν και τους κοινούς τους αγώνες.

Ομως, οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας στη μόρφωση και τη δουλιά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στο πλαίσιο αυτού του συστήματος. Γι' αυτό και οι κοινός βηματισμός του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος είναι ανάγκη να συντονιστεί σε μαζικούς και δυναμικούς αγώνες με ξεκάθαρο ταξικό περιεχόμενο. Γιατί, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η απόκρουση της επίθεσης που δέχεται σήμερα ο λαός, αλλά κυρίως η διαμόρφωση των όρων της αντεπίθεσής του, για να ανοίξει ο δρόμος για εκείνη την εξουσία που θα οικοδομήσει ο λαός, για την οικονομία που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ