Τετάρτη 14 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι λαοί μπορούν...

H μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ και η παραπέρα ενεργοποίηση της πολεμικής μηχανής του, όπως σηματοδοτείται και από τις τελευταίες αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας, την προηγούμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, συμπίπτει με τη ματαίωση, υπό το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων, της ΝΑΤΟικής άσκησης στην Κριμαία.

Πρόκειται για δύο γεγονότα που δείχνουν τις δύο όψεις του σύγχρονου κόσμου. Από τη μια οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού που καταστρώνουν νέα πολεμικά σχέδια με πεδίο δράσης τους όλο τον πλανήτη και από την άλλη οι λαϊκές δυνάμεις, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, που λένε «όχι», αντιστέκονται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, δείχνοντας έμπρακτα ότι η υποταγή και η μοιρολατρία στην «παντοδυναμία» του ιμπεριαλισμού δεν είναι μονόδρομος, αλλά μπορεί ο αντιιμπεριαλιστικός - πατριωτικός αγώνας να φέρει αποτελέσματα, να προκαλέσει πλήγματα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Αξίζει η καταγραφή και η περιγραφή των όσων έλαβαν χώρα στην Κριμαία: Χάρη στις μαζικές και επίμονες λαϊκές κινητοποιήσεις, με επίκεντρο την πόλη της Θεοδοσίας, οι αρχές της Ουκρανίας αποφάσισαν να ακυρώσουν τη διεξαγωγή των στρατιωτικών γυμνασίων του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Sea Breeze 2006». Ο λαός της Κριμαίας με την επί δύο εβδομάδες κινητοποίησή του, εμπόδισε τόσο την έξοδο από τα ξενοδοχεία των περίπου 250 Αμερικανών πεζοναυτών, όσο και τη μεταφορά στο εσωτερικό της χώρας του περιεχομένου των δεκάδων κοντέινερ, που ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Θεοδοσίας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν τόσο το Συμβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όσο και δημοτικά συμβούλια διάφορων πόλεων της περιοχής, που κήρυξαν τις περιοχές τους «απελευθερωμένες από το ΝΑΤΟ». Απέναντι στη δύναμη της λαϊκής κατακραυγής οι κεντρικές «πορτοκαλί» αρχές της χώρας φάνηκαν ανίσχυρες να επιβάλλουν στην τοπική αστυνομία σχέδια καταστολής των παλλαϊκών κινητοποιήσεων. Ετσι χτες ολοκληρώθηκε η αναχώρηση των Αμερικανών στρατιωτικών από την Κριμαία. Ηταν, όπως τονίζεται, η πρώτη μάχη κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Αν όμως αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, η άλλη είναι τα σκοτεινά διαβούλια του ΝΑΤΟ. Στην εαρινή σύνοδο των 26 υπουργών Αμυνας στις Βρυξέλλες, με τις αποφάσεις που ελήφθησαν έγινε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των στρατηγικών σχεδίων του, για επιχειρησιακή - πολεμική ετοιμότητα των δυνάμεών του, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των ορίων δράσης του σε πλανητικό επίπεδο και της υλοποίησης του δόγματος του προληπτικού πολέμου. Η υπουργική σύνοδος ενέκρινε τη νέα Υπουργική Οδηγία, σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνια θα διαθέτει 300.000 στρατιώτες σε πολεμική ετοιμότητα, για ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο πολέμων και έξι μικρότερων επιχειρήσεων.

Η απειλή που συνιστά το ΝΑΤΟ για τους λαούς και την παγκόσμια ειρήνη, γίνεται πλέον όλο και περισσότερο εμφανής, αλλά εξίσου εμφανής είναι και η διέξοδος από αυτό το σκοτεινό παγκόσμιο τοπίο. Η απόκρουση της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας μπορεί να γίνει υπόθεση της λαϊκής πάλης και όπως δείχνει η ματαίωση της ΝΑΤΟικής άσκησης στην Κριμαία, μπορεί να φέρνει και αποτελέσματα θέτοντας εμπόδια, ανοίγοντας ρήγματα στα στρατηγικά σχέδια της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού με προοπτική την οριστική κατάργησή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ