Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ασφαιρα δικομματικά πυρά

Νέα ανταλλαγή «άσφαιρων πυρών», μεταξύ κυβέρνησης της ΝΔ από τη μια πλευρά και ΠΑΣΟΚ από την άλλη, έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς αυτά μπαίνουν εκ νέου στο τραπέζι.

Ο «πόλεμος» αυτός, πίσω από τον οποίο καιροφυλακτεί ένας παράλληλος πόλεμος συμφερόντων, προβλέπεται να ενταθεί ενόψει των κυβερνητικών αποφάσεων - αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας την επόμενη βδομάδα - σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της δεκαετίας 2006-2015, ύψους κατά τους μετριότερους υπολογισμούς 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια πτυχή αυτού του συνολικού πακέτου είναι και η προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών «4ης γενιάς», που έχει εξελιχθεί σε «μήλον της έριδος», αφού από μόνο του θα ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα πυρά είναι άσφαιρα, γιατί η αντιπαράθεση δεν αφορά τις ουσιαστικές πλευρές του ζητήματος, του προσανατολισμού και του ύψους των πολεμικών αγορών, αντίθετα τις συσκοτίζει και προβάλλει κυρίως διαδικαστικά ζητήματα, τα οποία όσο ουσιαστικά και αν είναι, όπως αυτά της «διαφάνειας», του «κοινοβουλευτικού ελέγχου» και των «απευθείας αναθέσεων», στο βαθμό που δε συνδέονται με τα κρίσιμα θέματα του προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και του αμυντικού δόγματος είναι κούφια λόγια.

Εξάλλου, για ποια «διαφάνεια» μιλάνε και οι δύο εταίροι του δικομματισμού; Είναι γεγονός και προκύπτει από τα σχετικά κείμενα περί δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις για το είδος των όπλων λαμβάνονται στα ΝΑΤΟικά επιτελεία και επιμερίζονται στις χώρες - μέλη της Συμμαχίας. Το ΚΥΣΕΑ έρχεται κάθε φορά να κινηθεί στα προκαθορισμένα πλαίσια των στρατηγικών επιλογών της χώρας. Ετσι οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, συνεπικουρούμενες από τις εισηγήσεις των στρατιωτικών επιτελείων, έρχονται να προσαρμόσουν στα ελληνικά δεδομένα τις ΝΑΤΟικές απαιτήσεις, περιβάλλοντάς τες και ορισμένες φορές με έναν εθνικό μανδύα περί απειλών από την Τουρκία, υπαρκτών μεν, που όμως χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι στο πλαίσιο της εσωτερικής προπαγάνδας.

Ακόμα, για ποιον «κοινοβουλευτικό έλεγχο» κόπτεται το ΠΑΣΟΚ όταν, τόσο ως κυβέρνηση, όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση, εντός και εκτός Βουλής, όχι μόνο ποτέ δεν αμφισβήτησε τον ΝΑΤΟικό - νεοταξικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά τον εδραίωσε και τον επικροτεί; Πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν μέχρι πλήρους ταύτισης, τόσο σε επίπεδο δόγματος, όσο και σε επίπεδο οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές προδιαγραφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αποτελεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον πρώτο πελάτη των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν την πενταετία 2001-2005. Πρόκειται για επίτευγμα από κοινού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τι είδους λοιπόν «κοινοβουλευτικός έλεγχος» μπορεί να γίνει; Μόνο εάν θα επιλεγούν αυτά ή τα άλλα - ΝΑΤΟικών πάντα προδιαγραφών και κυρίως αμερικανικής προέλευσης - όπλα. Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες αποδοχής του ΝΑΤΟικού προσανατολισμού των εξοπλισμών, αυτό που μπορεί να γίνει, και σε μεγάλο βαθμό γίνεται, είναι η εμπλοκή στη διαμάχη των μεγάλων συμφερόντων. Η διαμάχη αυτή είναι μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών άμυνας της χώρας. Φέρνει όμως στην επιφάνεια το συνολικό και κρίσιμο ζήτημα της ΝΑΤΟικής εμπλοκής - ενσωμάτωσης της χώρας, αλλά και τον φαύλο κύκλο των εξοπλισμών. Απάντηση σε αυτό το στημένο παιχνίδι μπορεί να δοθεί με την ένταση της λαϊκής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ