Τρίτη 18 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ελεύθερες παραλίες

Οσο κι αν ψάξει σήμερα κανείς στο Σαρωνικό, κατά μήκος των ακτών από το Παλαιό Φάληρο έως το Λαγονήσι, ούτε με τα κιάλια δε θα μπορέσει πια να βρει μερικά μέτρα ελεύθερης παραλίας. Κι αν βρει, έστω, κάποιες, θα πρέπει να περάσει ανάμεσα από κακοτράχαλα μονοπάτια και σωρούς από μπάζα για να απολαύσει - τρόπος του λέγειν - το μπάνιο του. Είναι πλέον γεγονός: Οι πιο προσβάσιμες ακτές της Αττικής έχουν περάσει στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και διάφορων επιχειρηματιών, που θησαυρίζουν ασύδοτα, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του εργαζόμενου λαού για λίγη αναψυχή και ξεκούραση, για μια μικρή «απόδραση» από την καθημερινή μάχη για το μεροκάματο.

Ολοι οι δρόμοι, λοιπόν, για μια λαϊκή οικογένεια οδηγούν υποχρεωτικά στις δεκάδες οργανωμένες πλαζ της Αττικής, όπου το εισιτήριο για ένα μπάνιο στοιχίζει από 4 έως και 30 ευρώ! Μια τετραμελής, δηλαδή, οικογένεια θα πρέπει να δαπανήσει μόνο για να μπει σ' αυτές πάνω από 60 ευρώ, χώρια ένας καφές ή αναψυκτικό για τον καθένα, με τιμές που κυμαίνονται από 1,50 έως και 5 ευρώ, χώρια το πάρκινγκ, που ξεκινά από 5 ευρώ! Και επειδή οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα να διαμορφώνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές, τα Σαββατοκύριακα που είναι μεγαλύτερη η προσέλευση του κόσμου, του ...«δίνουν και καταλαβαίνει» αυξάνοντάς τες κατά 50%. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα μπάνιο το Σαββατοκύριακο, φτάνει να κοστίζει τέσσερα και πέντε μεροκάματα!

Τίποτε βέβαια δεν είναι τυχαίο. Γι' αυτήν την κατάσταση φρόντισαν συνειδητά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι δημοτικές αρχές και οι, κατά τα άλλα, «κρατικές» επιχειρήσεις, όπως τα ΕΤΑ ΑΕ και «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ», που ξεπουλούν και εκχωρούν τις δημόσιες ακτές και τις παραλίες στα ιδιωτικά συμφέροντα. Που φτιάχνουν ακόμη και νόμους για να ικανοποιούν την κερδοφορία του κεφαλαίου, πετώντας λίγα «ψίχουλα» στις συμβιβασμένες δημοτικές αρχές, για να αποσπάσουν τη συμφωνία τους. Ο νόμος 2971/2001 που ψήφισε, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ, άνοιξε το δρόμο για την τσιμεντοποίηση αιγιαλών και παραλιών από το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει την αλλαγή του, ώστε να μπουν οι φράχτες πιο κοντά «στο κύμα»! Οι νόμοι για το «ξεπούλημα» των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και για τις «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», έρχονται να υψώσουν νέα τείχη στην πρόσβαση των εργαζομένων προς τις ακτές και τις παραλίες...

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Καιρός να αντιταχτούμε όλοι σ' αυτήν την πολιτική που μετατρέπει και το περιβάλλον σε εμπόρευμα. Που απαγορεύει στο λαό το δικαίωμά του για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις ακτές και στη θάλασσα. Καιρός να συνταχθούμε με την πρωτοβουλία της ΝΑΣ που ξεκινά εξόρμηση με σύνθημα «Ανοιχτές ακτές για το λαό». Να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας για δωρεάν μπάνιο, σε ελεύθερες από κάθε είδους επιχειρηματικότητα ακτές, που στο κάτω - κάτω αποτελούν λαϊκή περιουσία. Να καταδικάσουμε και με την ψήφο μας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που θυσίασαν αυτό μας το δικαίωμα στο βωμό του κέρδους λίγων περιώνυμων οικονομικών συμφερόντων.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ