Σάββατο 5 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ποδοπατάνε την αγροτιά

Για άλλη μια χρονιά, οι ντόπιοι εμποροβιομήχανοι και τα παραρτήματα των πολυεθνικών ρίχνουν σε εξευτελιστικά επίπεδα τις τιμές παραγωγού και εκμεταλλεύονται ανελέητα την αγροτιά. Και φέτος, οι τιμές στα ροδάκινα, στην ντομάτα, στο σιτάρι, στη σταφίδα, στα κρασοστάφυλα και σε μια σειρά ακόμα αγροτικά προϊόντα έγιναν και γίνονται πιο εξευτελιστικές. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι εμποροβιομήχανοι δίνουν τα ίδια, αλλά βασικά εκβιάζουν να αγοράσουν ακόμα πιο φτηνά. Εφτασαν οι εκβιασμοί, όπως στην περίπτωση των καπνοπαραγωγών, να μην πληρώνονται ή να μην αγοράζεται καθόλου η παραγωγή τους και πολλές οικογένειες, για παράδειγμα στη Θράκη, να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα. Στις εκβιαστικές αυτές μεθοδεύσεις τους, οι εμποροβιομήχανοι - πολυεθνικές έχουν πάντα την αβάντα των κυβερνώντων και των κανονισμών της ΕΕ και των νόμων της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς... Το δίκιο της αγροτιάς και η επίτευξη μιας ικανοποιητικής τιμής η οποία να δίνει ένα εισόδημα, που θα επιτρέπει στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά να επιβιώνουν, αποτελεί μάλλον όνειρο θερινής νυκτός.

Η κατάσταση αυτή δε θα έχει σταματημό όσο θα υπάρχουν και θα εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις, της ΝΔ σήμερα όπως και του ΠΑΣΟΚ χτες, οι σχετικοί κανονισμοί της ΕΕ, οι σχετικές συμφωνίες του ΠΟΕ και οι κερδοσκοπικοί νόμοι της καπιταλιστικής αγοράς. Υπό αυτές τις συνθήκες εμποροβιομήχανοι και πολυεθνικές θα συνεχίσουν να ποδοπατούν τους αγρότες, πρώτα και κύρια τους μικρομεσαίους και θα καταληστεύουν το μόχθο τους. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, το κακό θα συνεχιστεί και θα ενταθεί προς το χειρότερο τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ και των λεγόμενων αποσυνδεμένων επιδοτήσεων. Γιατί οι μικρομεσαίοι αγρότες, και μικρότερες επιδοτήσεις και χαμηλότερες τιμές θα παίρνουν, και η εκμετάλλευσή τους θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, μέχρι να πεταχτούν τελικά εκτός παραγωγής και εκτός των χωραφιών τους. Και τα όποια δικαιώματα επιδοτήσεων και όσα χωράφια έχουν, θα εξαναγκαστούν να τα πουλήσουν κοψοχρονιά σε επιχειρηματίες μεγαλοαγρότες ή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Γι' αυτό και οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από την κοινωνικοπολιτική πάλη, μαζί με τους εργάτες και τους επαγγελματοβιοτέχνες, στο δικό τους μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, όπως αυτή εκφράζεται από την ΕΕ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να παλέψουν για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Για τους μικρομεσαίους αγρότες, ο παραγωγικός συνεταιρισμός αποτελεί τη μοναδική λύση για την εξασφάλιση του εισοδήματός τους κι αυτό να γίνει σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, με παροχή φτηνών και καλών ποιοτικά προϊόντων για το λαό. Τώρα, λοιπόν, όσο είναι νωρίς, να εγκαταλείψουν μαζικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές αποτελούν μια καλή ευκαιρία να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα και να μπει η βάση για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, την αλλαγή των πραγμάτων.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ