Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η Αντίσταση στο Λίβανο

Η ηρωική, αποφασιστική και συνάμα αποτελεσματική αντίσταση των Λιβανέζων μαχητών στη στρατιωτική επιδρομή του Ισραήλ έχει προκαλέσει τον παγκόσμιο θαυμασμό. Κι αποδεικνύει ότι, όταν ένας λαός είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί την πατρίδα και το δίκιο του, μπορεί ν' αντιμετωπίζει υπέρτερους στρατούς και να τους χαλάει τα σχέδια. Οι Λιβανέζοι πολεμιστές διαλύουν το «μύθο» του ανίκητου, στρατιωτικά, ισραηλινού στρατού και διαμηνύουν στους λαούς της Γης ότι ο ιμπεριαλισμός ούτε και σήμερα είναι ανίκητος ούτε και χτες, όπως το απέδειξε το κατόρθωμα του Βιετνάμ, που αντιστάθηκε στους Αμερικανούς για χρόνια ώσπου ο αγώνας του έφτασε στη νίκη. Αυτό το μήνυμα έχει τεράστια σημασία, σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστές επιδεικνύουν παντού τη δύναμη και την ισχύ τους κι έχουν βαλθεί να γονατίσουν τους πάντες και να ισοπεδώσουν τα πάντα.

Βεβαίως, η αντίσταση στο Λίβανο ούτε εύκολη, ούτε και αναίμακτη είναι. Ο λαός του Λιβάνου πληρώνει ακριβά τον αγώνα υπεράσπισης της πατρίδας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του. Πληρώνει με το αίμα των παιδιών του. Οι Ισραηλινοί επιδρομείς, μανιασμένοι από την απροσδόκητη αντίσταση που βρίσκουν μπροστά τους, αδυνατώντας να «καθαρίσουν» γρήγορα με τους μαχητές της και συνειδητοποιώντας ότι ο πόλεμος δεν τους «βγαίνει» όπως τον σχεδίασαν, επιδίδονται σε μαζικές, ανηλεείς σφαγές αμάχων, καταστρέφουν ολοκληρωτικά τις υποδομές της χώρας. Σ' αυτή την εγκληματική συμπεριφορά τους έχουν την ενεργό αρωγή των Αμερικανών και τη συναίνεση των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Οσοι υποστηρίζουν ότι η λιβανική αντίσταση είναι αποκλειστικό έργο των μαχητών της «Χεζμπολάχ» κάνουν λάθος. Μαζί με τους πολεμιστές της ισλαμικής οργάνωσης μάχονται ηρωικά και πολλοί άλλοι αγωνιστές. Είναι οι κομμουνιστές της χώρας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών, μετά την απόφαση του ΚΚ Λιβάνου να καλέσει τα μέλη του κι όλο το λαό να πάρουν τα όπλα και να αντισταθούν στους εισβολείς. Είναι Παλαιστίνιοι που πολεμούν για τη δική τους πατρίδα, ενάντια στον κοινό εχθρό. Είναι κι άλλοι πατριώτες αγωνιστές, που παλεύουν «με νύχια και με δόντια» κατά του εισβολέα.

Οσοι υποστηρίζουν ότι η «Χεζμπολάχ» είναι μια παραστρατιωτική οργάνωση με φανατικούς πολεμιστές, που διψούν για αίμα, το κάνουν ακριβώς επειδή αυτή η οργάνωση αντιστέκεται με τα όπλα κατά του εισβολέα. Και, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικοπολιτικές διαφωνίες που μπορεί να έχει κανείς με τη συγκεκριμένη οργάνωση, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι είναι δημιούργημα της αντίστασης στην πολύχρονη ισραηλινή κατοχή στο Λίβανο κι έχει ρίζες και επιρροή στο λιβανέζικο λαό. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι έχει εκλέξει βουλευτές στη Βουλή και διαθέτει υπουργούς στην κυβέρνηση της χώρας.

Η αλύγιστη αντίσταση στο Λίβανο κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη της παγκόσμιας αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό του. Μια νίκη της Αντίστασης στο Λίβανο δε θα είναι μόνο λιβανική, αλλά παγκόσμια. Νικητής δε θα είναι μόνο ο λιβανέζικος λαός, αλλά όλοι οι λαοί του κόσμου, που απειλούνται από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Να γιατί κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό η καρδιά όλης της ανθρωπότητας πρέπει να χτυπάει στο Λίβανο...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ