Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πλούσια τα περιθώρια κέρδους!

Στα τέλη του Γενάρη 2006 η εταιρεία HELLASTAT AE έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση για τον κλάδο της Υγείας, στην οποία, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Η εισαγωγή νέων ιατρικών μεθόδων στη διάγνωση, τη χειρουργική και την περίθαλψη και η ανελαστική φύση των δαπανών που αφορούν στην ανθρώπινη υγεία και τα πλούσια περιθώρια καθαρού κέρδους που χαρακτηρίζουν τον κλάδο - σχεδόν 4πλάσια σε σύγκριση με τη μέση επίδοση στην ελληνική οικονομία - αποτέλεσαν το δέλεαρ για την προσέλκυση των τεράστιων απαιτούμενων επιχειρηματικών κεφαλαίων».

Η επισήμανση ερμηνεύει το γαϊτανάκι των εξαγορών, των συμπράξεων και των συμφωνιών ανάμεσα σε επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας ή ανάμεσα στους επιχειρηματίες και το κράτος - με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Ο όμιλος της «Marfin», που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου την εξαγορά του 49% των μετοχών του «Υγεία», που με τη σειρά του - τον περασμένο Απρίλη - ανακοίνωσε την εξαγορά του 25,83% των μετοχών του ιδιωτικού μαιευτηρίου «Μητέρα».

Την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε η λεγόμενη στρατηγική συνεργασία του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών με τη γερμανική εταιρεία «Asklepios». Ο ιδιοκτήτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Γιώργος Αποστολόπουλος, πούλησε στους Γερμανούς το 8,33% των μετοχών διατηρώντας όμως το πλειοψηφικό πακέτο, που υπερβαίνει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και το μάνατζμεντ. Την επομένη «χτύπησε» το «Υγεία» με την ανακοίνωση της συμφωνίας του με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), σύμφωνα με την οποία θα κτίσει δυο μονάδες στο χώρο όπου στεγάζεται σήμερα το «Ασκληπιείο» Βούλας και θα τις εκμεταλλευτούν από κοινού με τον ΕΕΣ - αλλά και χωριστά. Στο παιγνίδι, λένε οι πληροφορίες, αναμένεται να μπουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες με πακέτα υγείας, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, για το οποίο πιέζουν οι Βρυξέλλες και δρομολογεί η κυβέρνηση.

Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση ενθαρρύνει απροκάλυπτα αυτές τις εξελίξεις στην Υγεία. Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απ' το βήμα του Συνεδρίου του «Εκόνομιστ» διακήρυξε ότι τα «δημόσια συστήματα Υγείας οφείλουν πλέον να φέρουν έσοδα στην εθνική οικονομία και όχι απλώς να αποτελούν μαύρες τρύπες για τον κρατικό προϋπολογισμό». Επιπλέον, με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2005-2008 «έχει προγραμματίσει ένα πλάνο συνεργασίας με ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο σχημάτων Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα και σ' αυτό το πλάνο προβλέπονται δράσεις στα πεδία των υποστηρικτικών υπηρεσιών (τεχνικές συντηρήσεις, σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κλπ.), της κατασκευής και λειτουργίας νέων δομών υγείας και αποκατάστασης».

Την ίδια ώρα που οι «παίχτες της αγοράς» των υπηρεσιών Υγείας έχουν αυτές τις επιδόσεις στην κερδοφορία, τα λαϊκά στρώματα υποβάλλονται σε άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης: Την τελευταία δεκαετία πληρώνουν απ' την τσέπη τους 45-47% των συνολικών δαπανών Υγείας. Είναι η ...ανεπανόρθωτη βλάβη που προκάλεσαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτών που τα λαϊκά στρώματα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη διεκδικώντας ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας για όλο τον πληθυσμό.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ