Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ουσιαστικά πετά στο δρόμο όσους συμβασιούχους μετέτρεψαν τη σύμβασή τους σε αορίστου χρόνου προσφεύγοντας στα δικαστήρια, επιβεβαιώνει πρώτα και κύρια ότι το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και η διεκδίκησή του είναι κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα.

Τη στρατιά των εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων που εδώ και χρόνια ζουν σε καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας τη δημιούργησαν, τη γιγάντωσαν και τη διαιωνίζουν οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πουλάνε την ελπίδα για ένα δήθεν σταθερό μεροκάματο, με αντάλλαγμα την ψήφο και ταυτόχρονα τους χρησιμοποιούν ως φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό για το χτύπημα των δικαιωμάτων των υπόλοιπων εργαζόμενων. Κάνουν την ίδια δουλιά με λιγότερα λεφτά και ανύπαρκτα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το Προεδρικό Διάταγμα το μόνο που έκανε ήταν να μετατρέψει σε αορίστου χρόνου - και όχι να μονιμοποιήσει - τη σύμβαση μερικών χιλιάδων συμβασιούχων. Ταυτόχρονα, συνέχισε την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αποκλείοντας εκατοντάδες χιλιάδες από το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά και διαιώνισε το θεσμό των εκτάκτων. Οσο για το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό να εμφανίζεται ως υπέρμαχος των συμβασιούχων.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες του ΣΥΝ που έκανε παντιέρα του σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ισχυριζόμενος ότι τάχα αυτή επιβάλλει και μάλιστα αυτομάτως - όπως παλαιότερα είχε πει ο Αλ. Αλαβάνος - τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Κάτι που διέψευσε επανειλημμένως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Από κοντά και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών φορέων. Με όχημα την κοινοτική οδηγία, προβάλλανε ως κυρίαρχη λύση την προσφυγή στα δικαστήρια, συγκαλύπτοντας απολύτως συνειδητά τον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν μια κατραπακιά για την τακτική τους. Ξαφνικά, σταμάτησαν οι αναφορές στην κοινοτική οδηγία και ως εκ του θαύματος «ανακάλυψαν» όψιμα ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό! Αλλά και τώρα, μόνο στα λόγια βεβαίως και όχι, φυσικά, για να αναδείξουν τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να εξυπηρετήσουν την άσκηση στείρας αντιπολίτευσης.

Εξαρχής, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ είχαν ξεκάθαρα τονίσει τον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος. Και γι' αυτό καλούσαν και συνεχίζουν να καλούν σε οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων, ως μοναδικής προϋπόθεσης για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συμβασιούχων. Αναδεικνύουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν τις όποιες αυταπάτες καλλιεργήθηκαν σκόπιμα, πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ατομικό επίπεδο και μέσα από νομικίστικες διαδικασίες. Γι' αυτό επέμειναν και επιμένουν στην ανάγκη για συντονισμό της δράσης των εργαζομένων ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου που γεννούν και αναπαράγουν τις συμβάσεις ομηρίας, τις ευέλικτες μορφές εργασίας, το χτύπημα του σταθερού και ημερήσιου χρόνου. Επέμεναν και επιμένουν να τερματιστεί το καθεστώς των συμβασιούχων με τη μονιμοποίηση όλων. Και δείχνουν το δρόμο του ταξικού αγώνα ως του μόνου δρόμου για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ