Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ψεύτες , δι' ιδίων λόγων

Αυτές οι εκλογές θα είναι μοναδικές, καθώς το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αποφάσισαν να εξευτελίσουν ακόμα και το... ψέμα. Και τα δυο κόμματα έχουν κάνει προεκλογικό έμβλημα τη ρήση του Ταλλεϋράνδου: «Η γλώσσα δίνεται στο διπλωμάτη για να κρύβει τις σκέψεις του». «Σφάζονται» λοιπόν, στην ποδιά του ΕΣΥ και ορκίζονται στο δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος. Για το καλό - λένε - του αρρώστου. Για να σταματήσουν οι ανισότητες και να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των αδύναμων στα δημόσια νοσοκομεία.

Ηχώρα χρειάζεται ένα άλλο σύστημα Υγείας, διατείνεται ο Κ. Καραμανλής. Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί τη μεταρρύθμιση που χρειάζεται το ΕΣΥ, αντιτείνει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Το άλλο σύστημα που προτείνει ο Κ. Καραμανλής, το περιέγραψε στις 2.3.2000. «Προέχει, είπε, η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων μέσα από την εξορθολογίκευση των οικονομικών, τον έλεγχο εσόδων και εξόδων, την αντιμετώπιση των φαινομένων αδιαφάνειας και διαφθοράς. Βεβαίως δεν αγνοούμε την ανάγκη αναπροσαρμογής των νοσηλίων που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα και τα οποία κρατά παγωμένα επί πολλά χρόνια η κυβέρνηση... Κάθε νοσοκομείο μετατρέπεται σε ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ώστε να λειτουργήσει ως αυτοδύναμη λειτουργική και οικονομική μονάδα».

Κι ήρθε την περασμένη Τρίτη απ' το Χαϊδάρι, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να εγκαλέσει τον Κ. Καραμανλή: «Ακούσαμε, είπε, πρόσφατα, πολλές κριτικές από τη ΝΔ. Αλλά δεν ξεκαθάρισε κάτι βασικό: είναι η Δημόσια Υγεία, τμήμα των εξαγγελιών της για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα; Τι εννοεί η Νέα Δημοκρατία όταν καταγγέλλει το «σπάταλο» Εθνικό Σύστημα Υγείας; Ποιους πόρους θα κόψει; Ποιοι τομείς του ΕΣΥ θα καταργηθούν; Ποιες υπηρεσίες του ΕΣΥ θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα; Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να προσέλθει στο διάλογο με καθαρές θέσεις, χωρίς ασάφειες, χωρίς συνθήματα. Με θέσεις και προτάσεις».

Μια απάντηση στο ερώτημα, ποιο άλλο σύστημα ή ποια μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, θα μπορούσε να είναι και η παρακάτω: Θαυμάστε την: «Ο άξονας της πολιτικής μας σχετίζεται με τα οικονομικά της υγείας που μας απασχολούν ιδιαίτερα. Πολλοί νομίζουν ότι προτάσσουμε δημοσιονομικές λογικές σε ένα κρίσιμο για το κοινωνικό σύνολο θέμα. Φυσικά και η κυβέρνηση έχει περιορισμούς στους πόρους που η κοινωνία παρέχει για την κάλυψη των προτεραιοτήτων της. Το βασικό θέμα όμως βρίσκεται στην ανάγκη αναδιάρθρωσης ενός σπάταλου συστήματος... Ενα τυπικό νοσοκομείο, είναι μια μεγάλη επιχείρηση, που απαιτεί ειδική προσοχή στο πώς διοικείται, πώς χρησιμοποιεί τους πόρους του, πώς οργανώνεται, τι πολιτικές ακολουθεί στα πεδία που προσφέρει υπηρεσίες. Ελπίζουμε ότι μέσα από την εισαγωγή σύγχρονων και αποτελεσματικών μορφών διοίκησης στα νοσοκομεία, θα βελτιωθεί το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών και θα περιοριστεί η σπατάλη πόρων, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν, να αξιοποιηθούν τελικά για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας».

Σε ποιον ανήκουν τα παραπάνω λόγια; Μα στον Κώστα Σημίτη. Και τα είπε στις 2.10.1997 όταν επισκέφτηκε το υπουργείο Υγείας και ανακοίνωσε τον «προγραμματισμό και τις δράσεις στους τομείς Υγείας και της Πρόνοιας». Καθαρές, συγκεκριμένες και -προ πάντων- κοινές οι θέσεις στο μονόδρομο της ΟΝΕ, με μπόλικες δόσεις τιμών της αγοράς στην ώρα της ανάγκης.

Καλά μήπως νομίζουν ότι οι πολίτες έχουν στους ώμους τους άδειες κολοκύθες και όχι κεφάλια με νου, μνήμη, γνώση και κρίση;


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ