Τρίτη 16 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Απίθανα κατασκευάσματα!

Μερικές φορές, όταν το ΚΚΕ αναλύει τις θέσεις του, ακούμε στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επαναλαμβάνουν το ψευτοεπιχείρημα ότι δήθεν αυτά δεν έχουν εφαρμογή σήμερα σε καμιά χώρα του κόσμου, επιμένοντας σε μια συνειδητή επίθεση στο σοσιαλισμό. Αλήθεια, όμως, αυτά που λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, για την Παιδεία μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο στην απόκτηση ολόπλευρης μόρφωσης για τα παιδιά της εργατικής, γενικότερα της λαϊκής οικογένειας και στο να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλιά; Σε άρθρο του στο «Εθνος της Κυριακής», περιγράφει, για άλλη μια φορά, τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, παρουσιάζοντάς τες ως προοδευτικές, φιλολαϊκές και δήθεν κόντρα στο συντηρητισμό της ΝΔ. Ετσι, προκύπτουν κάτι απίθανα κατασκευάσματα!

«

Πιστεύω σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα απελευθερωμένο από τα δεσμά του κρατισμού», γράφει ο Γ. Παπανδρέου. Τι σημαίνει απελευθερωμένο από τον κρατισμό; Είναι δυνατόν το αστικό κράτος να αφήσει ελεύθερο από τα δεσμά της ιδεολογίας και της πολιτικής του κεφαλαίου έναν κατεξοχήν τομέα διαμόρφωσης της συνείδησης των ανθρώπων; `Η μήπως αυτή η πρόταση παραδίδει την Παιδεία ως ιδιόκτητο εργαλείο των επιχειρηματιών για να διαμορφώνουν οι ίδιοι εργαζόμενους που να στηρίζουν το εκμεταλλευτικό τους σύστημα; Μήπως γι' αυτό προτείνει και τα λεγόμενα «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πανεπιστήμια»;

Ο Γ. Παπανδρέου επίσης προτείνει: «Ενα εκπαιδευτικό σύστημα που θα λειτουργεί ως δύναμη ανάπτυξης και εργαλείο αναδιανομής του πλούτου και όχι ως μέσο αναπαραγωγής των κοινωνικών διακρίσεων και δημιουργίας νέων αποκλεισμών». Αλήθεια, δύναμη ανάπτυξης για ποιον; Μα για την καπιταλιστική οικονομία. Απλά, πετάει και ένα «αναδιανομή του πλούτου» για να πείσει ότι η πρότασή του είναι και υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε, ο πλούτος παράγεται όλος από τους εργαζόμενους και τον καρπώνεται το κεφάλαιο λόγω καπιταλιστικής ιδιοκτησίας την οποία υπερασπίζεται και ενισχύει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτή αναδιανέμει τον πλούτο, αναπαράγει και διευρύνει τις κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος του λαού.

«

Η γνώση θα παράγεται μαζί με τους φορείς της κοινωνίας», λέει παρακάτω ο Γ. Παπανδρέου, και εξηγεί ότι οι αγρότες θα μπορούν να δημιουργούν τη δικιά τους σχολή, η Αυτοδιοίκηση της Κρήτης θα συνεργάζεται με τα εκεί ΑΕΙ και ΤΕΙ και τους επιχειρηματίες ξενοδόχους για να δημιουργήσουν τουριστική σχολή, το ΕΒΕΑ και άλλα Επιμελητήρια Βιοτεχνών θα συνεργάζονται με το Πολυτεχνείο, τη Σχολή Καλών Τεχνών και θα δημιουργούν προγράμματα ελληνικού πολιτισμού και βιομηχανικού σχεδίου για το διαδίκτυο... Μήπως αυτή η προοπτική δεν οδηγεί στον εναγκαλισμό της Παιδείας με τα επιχειρηματικά συμφέροντα; Αυτή προσαρμόζει πλήρως την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις απαιτήσεις των καπιταλιστών.

Αλλά, μήπως η αγροτιά συρρικνώνεται επειδή δεν υπήρχαν οι κατάλληλες σχολές για αγρότες; Τα 10 περίπου Τμήματα Τουριστικών Επιστημών που υπάρχουν, είναι τελευταία στη ζήτηση των υποψηφίων επειδή δεν εμπλέκεται σε αυτά η αυτοδιοίκηση κι οι ξενοδόχοι; `Η μήπως μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξος για το εργασιακό του μέλλον ένας νέος που θα διδαχθεί από τους εμποροβιομήχανους ολίγον σχέδιο, ολίγον ελληνικό πολιτισμό και ολίγον διαδίκτυο...; Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ προβάλλει αυτά στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ, αφού συμφωνεί και υπερψηφίζει όλους τους νόμους και τις ρυθμίσεις που ωθούν την εκπαίδευση να λειτουργεί μαζί με τις επιχειρήσεις και για τις επιχειρήσεις.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ