Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Στράτευση νεοταξικών προδιαγραφών

Το θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης όλων των νέων στα 18 και η «εθελοντική», υπό καθεστώς «κινήτρων» διορισμού στο δημόσιο, στράτευση των γυναικών φαίνεται πως δεν είναι κάτι υποθετικό αλλά πως έχει δρομολογηθεί η θεσμοθέτησή τους, όπως προκύπτει από τη χτεσινή τηλεοπτική συνέντευξη, σε κρατικό κανάλι, του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκη. Τα παραπάνω αποτελούν κομμάτια ενός μεγαλύτερου «παζλ», που περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των «Επαγγελματιών Οπλιτών», τουλάχιστον κατά 15.000 ακόμα (δηλαδή, θα ξεπεράσουν άμεσα τις 40.000), ενώ όλα αυτά οδηγούν, σε τελική ανάλυση, στην ολοκλήρωση των σχεδίων για τη διαμόρφωση του μισθοφορικού στρατού και την πλήρη προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες ανάγκες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί απαιτούν ευέλικτες και ταχυκίνητες δυνάμεις, πολυεθνικούς στρατούς, από «επαγγελματίες οπλίτες», που θα μπορούν να ανταποκριθούν σε πολλαπλές επιθετικές επιχειρήσεις τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων των κρατών-μελών τους, ακόμα και ως δυνάμεις εσωτερικής καταστολής. Ηδη το ΝΑΤΟ συγκροτεί τη Δύναμη Αμεσης Αντίδρασης, ενώ η ΕΕ σπεύδει επικουρικά με τη συγκρότηση ειδικών επιθετικών στρατιωτικών τμημάτων με προοπτική μέσα στην επόμενη διετία να έχουν στη διάθεσή τους όχι απλώς στρατιωτικά τμήματα αλλά ολόκληρους στρατούς.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως άλλωστε και για την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι η ενίσχυση του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντα αποτροπής εξωτερικών απειλών και ως δύναμης προστασίας των συνόρων - αυτά αποτελούν τα προσχήματα - αλλά η όσο το δυνατόν καλύτερη ανταπόκριση στα νεοταξικά κελεύσματα. Θέλουν τις Ενοπλες Δυνάμεις εισιτήριο για την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη διεκδίκηση ακόμα πιο ενεργού ρόλου στο πλευρό των θυτών των λαών, των ιμπεριαλιστών, με την προσδοκία αποκόμισης οικονομικών οφελών για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Ολο το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, όπως το αμυντικό δόγμα, η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, οι εξοπλισμοί, αλλά και η εκπαίδευση των στελεχών τους, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, σε επίπεδο δόγματος και σχεδιασμού για τις «απειλές του μέλλοντος» που καλούνται ν' αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, αυτές, σύμφωνα με διάφορες εξαγγελίες που κατά καιρούς έχουν γίνει, αποτελούν σε μεγάλο βαθμό μια απλή μετάφραση των σχετικών ΝΑΤΟικών κειμένων. Από κει και πέρα, θεωρούν βαρίδι γι' αυτή τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων τη στρατιωτική θητεία με τη σημερινή της μορφή. Σπεύδουν ν' απαλλαγούν απ' αυτή με την υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18 ώστε πιο αποτελεσματικά να τους αξιοποιήσουν στα σχέδιά τους.

Το όλο ζήτημα δεν αφορά στενά τη νεολαία, όσους δηλαδή αφορά η στράτευση, αλλά είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος, καθώς οι αλλαγές αυτές είναι μέρος των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Το «όχι» σε αυτά τα μέτρα είναι μέρος του «όχι» στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και πάει μαζί με την απαίτηση για άμεση επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε Αφγανιστάν, Κοσσυφοπέδιο, Λίβανο κλπ. και με την απαίτηση ν' απεγκλωβιστεί ο στρατός και η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους σχεδιασμούς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ