Σάββατο 17 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να μην περάσει ο αντικομμουνισμός

Το απροκάλυπτο αντικομμουνιστικό «κυνήγι μαγισσών» που πλέον ισχύει από την Πέμπτη στην Πολωνία - χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ - προβλέπει με νόμο την «έρευνα» των φρονημάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων με το πρόσχημα της «συνεργασίας με τις μυστικές υπηρεσίες την εποχή της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης». Περίπου 700.000 άνθρωποι, διάφορων επαγγελμάτων - όπως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, καθηγητές, διευθυντές σχολείων, πολιτικοί, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και άλλοι, που έχουν γεννηθεί πριν τον Αύγουστο του 1972 θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλλουν γραπτώς δηλώσεις «φρονημάτων» και όσοι τελικά κριθούν «ένοχοι» αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να απολυθούν αλλά και να αποκλειστούν από κάθε δημόσια θέση για 10 χρόνια...

Ο συγκεκριμένος νόμος δεν είναι μια μεμονωμένη κίνηση. Εντάσσεται στις ολοένα και εντεινόμενες περιπτώσεις αντικομμουνισμού και αντιδημοκρατικών επιθέσεων που σημειώνεται σε όλες σχεδόν τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ιδιαίτερα μετά το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με σχέδιο, η αστική τάξη προχωράει στην ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων (σε πολλές ακόμα χώρες είναι εκτός νόμου), της τωρινής αλλά και της περιόδου του σοσιαλισμού, των προοδευτικών ανθρώπων, στην εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό, στο ξαναγράψιμο της ιστορίας. Δημιουργεί μια σειρά «ινστιτούτα» και λεγόμενα μουσεία που προβάλλουν τα υποτιθέμενα εγκλήματα και παραβιάσεις των... απολυταρχικών καθεστώτων σ' αυτές τις χώρες. Σε αυτό τον κατήφορο συμμετέχουν τόσο τα συντηρητικά όσο και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, και κάποιοι «αριστερούληδες» (όπως πολλοί από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς) και τα επίσημα όργανα του ιμπεριαλισμού στην Ευρώπη.

Και στην Πολωνία η «εξέταση» των δηλώσεων «φρονημάτων» θα γίνει από ένα δήθεν «Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης», που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μηχανισμό ξαναγραψίματος της ιστορίας σύμφωνα με τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Δε θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αυτός νόμος έρχεται σε μια στιγμή που η Πολωνία έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να «φιλοξενήσει» μέρος της εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των Αμερικανών, σχέδιο που έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στην πλειοψηφία του λαού, αφού θα στρατιωτικοποιήσει παραπέρα τη χώρα και θα την εμπλέξει στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.

Από αυτή την εξέλιξη στην Πολωνία θέλησε να «βγάλει έξω την ουρά της» χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αρκέστηκε με κυνισμό και υποκρισία να εκφράσει απλώς τη «λύπη» της για το συγκεκριμένο νόμο, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «το θέμα δεν έγκειται στη δικαιοδοσία της». Ας μην ξεχνάμε ότι τέτοια θεσμικά όργανα επανειλημμένα εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατακρίνουν τα λεγόμενα «απολυταρχικά καθεστώτα» και στην ουσία καλύπτουν και προωθούν ολοένα και περισσότερο τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις, ενώ παίρνουν νέα μέτρα στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού αγώνα». Γι αυτό σε αυτή την υπόθεση δε χωράνε μισόλογα. Χρειάζεται κάθε δημοκράτης, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος που παλεύει ενάντια στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα να αντιδράσει. Ο αντικομμουνισμός δεν πρέπει να περάσει.


Κλωντίν Χέσπερ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ