Τρίτη 7 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η άλλη όψη του τουρισμού

Η κατάσταση που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Σκιάθου και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά μέρος ενός βάρβαρου, για την εργατική τάξη, κανόνα. Σύμφωνα με όσα κατέγραψε και ο «Ρ» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, το 65% των εργαζόμενων (με στοιχεία του 2005) στις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού είναι ανασφάλιστοι. Το αυτί των αρμόδιων δε φαίνεται να ιδρώνει, παρά τις αλλεπάλληλες κρούσεις εργαζόμενων και συνδικαλιστών. Ανάλογες καταγγελίες, για ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, εξαντλητικά ωράρια και πολυαπασχόληση, τρομοκρατία και απολύσεις, είναι καθημερινό φαινόμενο, κύρια σε περιοχές όπου τους καλοκαιρινούς μήνες η τουριστική κίνηση αυξάνει κατακόρυφα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας προχώρησαν σε απεργία στους Δήμους Αχιλλείων, Παρελίων και Μελιτιαίων, όπου μεγαλοξενοδόχοι της περιοχής χρωστάνε δεδουλευμένα στους εργαζόμενους από την προηγούμενη ακόμα σεζόν και καταστρατηγούν τις Συμβάσεις. Σε ξενοδοχείο μάλιστα της περιοχής, σύμφωνα με το σωματείο, τη δεύτερη μέρα της απεργίας κατέφθασαν 4 νεαρές κοπέλες λιθουανικής καταγωγής για να δουλέψουν 48 ώρες τη βδομάδα για 300 ευρώ το μήνα! Το σύγχρονο δουλεμπόριο, στο οποίο εξειδικεύονται και γραφεία δήθεν «ευρέσεως εργασίας» εντός και εκτός συνόρων, δίνει και παίρνει, με θύματα κυρίως νέους και γυναίκες. Οσο για το δικαίωμα στο συνδικαλισμό; Η σύλληψη πριν από λίγες μέρες εργαζόμενης, εκλεγμένης στο σωματείο, που συμμετείχε σε έλεγχο του ΚΕΠΕΚ, στον «Αστέρα Βουλιαγμένης», τα λέει όλα.

Οι καταγγελίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των ταξικών τους σωματείων αποκαλύπτουν την πραγματική όψη της τουριστικής βιομηχανίας. Αυτή που συνθλίβει στις μυλόπετρες του καπιταλιστικού κέρδους τόσο το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας στις διακοπές και την αναψυχή, όσο και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων στον τομέα του τουρισμού. Η αντίθεση είναι κραυγαλέα και αποκαλυπτική: την ίδια ώρα που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας και με μισθούς πείνας, στις χλιδάτες κατά τα άλλα τουριστικές εγκαταστάσεις και οι μισοί εργαζόμενοι δε θα πάνε ούτε μια μέρα διακοπές, 160 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα καταγράφουν αθροιστικά αύξηση στα κέρδη τους κατά 199%!

Γίνεται φανερό ότι οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χτες, για «αύξηση της τουριστικής κίνησης» και για «τουρισμό - ατμομηχανή της οικονομίας» αφορούν τους λίγους εκείνους που στην πλάτη χιλιάδων εργαζομένων πλουτίζουν αγόγγυστα, εμπορευόμενοι την ανάγκη για ξεκούραση και αναψυχή. Γιατί όσο οι τουριστικές υποδομές, τα καράβια, τα αεροπλάνα παραμένουν ιδιοκτησία μιας χούφτας καπιταλιστών, τόσο θα βαθαίνει η εμπορευματοποίηση των διακοπών, η εργασιακή εκμετάλλευση στα ξενοδοχεία και στις άλλες επιχειρήσεις. Διέξοδος υπάρχει. Και περνάει μέσα και από την επερχόμενη κάλπη. Εκεί όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρουν τιμωρία για την πολιτική τους, να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ