Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μπίζνες σε κάθε σπιθαμή γης

«

Μπίζνες» σε κάθε σπιθαμή γης - και μάλιστα σε μια συγκυρία, κατά την οποία όλη η Ελλάδα έχει πληγεί από το μεγαλύτερο μπαράζ πυρκαγιών τα τελευταία εφτά χρόνια - δρομολογούνται χωρίς κανένα πρόσχημα από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Η χτεσινή πρωτοσέλιδη αποκάλυψη του «Ρ» για το ξεπούλημα έκτασης 1.000 στρεμμάτων του Ολύμπου σε ρωσικό επιχειρηματικό όμιλο, προκειμένου να αναπτύξει τουριστικές δραστηριότητες, αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι αυτού του παζλ. Ενα ακόμα έγκλημα, δηλαδή, που ετοιμάζεται να συντελεστεί στο ψηλότερο βουνό της χώρας.

Ετσι, η «ανάπτυξη» παίρνει ακόμα μια φορά τη μορφή τουριστικού θερέτρου. Τη γνωστή μορφή, δηλαδή, τεράστιων κερδών για το κεφάλαιο, από τους επισκέπτες από όλον τον κόσμο, που με γεμάτα πορτοφόλια θα έρχονται να περάσουν τις διακοπές τους στο «βουνό των Θεών». Αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του πώς εννοούν την «ανάπτυξη» η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που στα χρόνια της διακυβέρνησής τους, έχουν αποχαρακτηρίσει εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων, χάρισμα τα περισσότερα από αυτά στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή «όπου ήταν δάσος, θα παραμείνει δάσος», αλλά και οι αντίστοιχες του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη το 1998, αναδεικνύουν τη μέγιστη υποκρισία και κοροϊδία προς τους εργαζόμενους. Το θέμα είναι ότι όταν υπάρχει δάσος το κάνουν με την πολιτική τους τουριστικό θέρετρο και όταν αυτό καίγεται τότε υπόσχονται αναδάσωση...

Την κατεύθυνση της επέλασης του μεγάλου κεφαλαίου, έχει χαράξει και το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πίσω από τις διακηρύξεις - ευχολόγια, που περιέχει το σχέδιο, για ισορροπία μεταξύ της «ανταγωνιστικότητας» και του σεβασμού στο περιβάλλον, για ισόρροπη ανάπτυξη αστικών κέντρων και περιφέρειας κ.λπ., «ξεπροβάλλει» ο βαθιά ταξικός του προσανατολισμός και η εκμετάλλευση κάθε σπιθαμής γης, κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής της χώρας για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα, με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό (σ.σ. αποτελεί μέρος του εθνικού χωροταξικού), που παρουσιάστηκε το Μάη του 2007, εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων από τους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου ως τις μικρότερες βραχονησίδες.

Και όλα αυτά για χάρη της ...«ανάπτυξης». Η δέσμευση που συνοδεύει κάθε τέτοια εξαγγελία αφορά στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ειρωνεία είναι ότι ακριβώς αυτές οι περιοχές της χώρας «αιμορραγούν» και ερημώνουν από την ανεργία. Την ευημερία του κεφαλαίου την ταυτίζουν με το λαϊκό συμφέρον, προκειμένου να μπορεί το πρώτο να κάνει τις «μπίζνες» του ανενόχλητο κυριολεκτικά όπου θέλει. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα. Είχε καταγγείλει και εξακολουθεί να καταγγέλλει τις αρπαχτικές διαθέσεις ντόπιων και ξένων επενδυτών, που δε σταματούν πουθενά. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αντισταθούν αποφασιστικά σε αυτές τις μεθοδεύσεις.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ