Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αταλάντευτα με το λαό

Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε ότι την τελευταία 20ετία, πολλά και κρίσιμα για τη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας έλαβαν χώρα, και να το σκεφτεί στην κάλπη. Να εξετάσει κάθε άνθρωπος του μόχθου τη θέση των κομμάτων σε αποφάσεις που σημάδεψαν τη ζωή του. Κρίνοντας μ' αυτό το κριτήριο και το ΚΚΕ δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ήταν το μόνο αταλάντευτο και μαχητικό αντίβαρο σε μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, με αγωνιστική στρατηγική ρήξης με τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Εχει μεγάλη αξία να θυμηθεί ο εργαζόμενος: Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που αντιτάχτηκε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την καταψήφισε. Ηταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ που την υπερψήφισαν, όντας προσηλωμένοι στην εκβιαστική λογική του ευρωμονοδρόμου που το ΚΚΕ απέρριψε και απορρίπτει έως σήμερα. Με τη θετική τους ψήφο τα άλλα τρία κόμματα άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου και ξεχύθηκαν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, «άνεμοι» που σάρωσαν κεκτημένα δικαιώματα. Οι συνέπειές της είναι πανταχού παρούσες στη ζωή κάθε εργαζόμενου σήμερα.

Οταν ξέσπασε η λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, μόνο το ΚΚΕ πρόταξε το σύνθημα - αίτημα πάλης «Ούτε μία μετοχή στους ιδιώτες», όχι για να υπερασπιστεί τον δημόσιο τομέα όπως τον είχαν καταντήσει, αλλά για να μην έρθουν χειρότερα για το λαό και προειδοποιούσε ότι η μερική θα φέρει και την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πρωτοστάτησαν στο ξεπούλημα. Και ο ΣΥΝ πρόσφερε άλλοθι, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει σημασία η μερική ιδιωτικοποίηση αρκεί η πλειοψηφία των μετοχών να παραμείνει στο δημόσιο...

Οταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν την ΚΑΠ, μόνο το ΚΚΕ αποκάλυπτε στους αγρότες τις καταστροφικές συνέπειες που αυτή θα επέφερε σε βάρος τους, προσπαθώντας να οργανώσει την πάλη τους για το δικαίωμά τους να μείνουν στη γη τους, να ζουν απ' αυτήν. Ο ΣΥΝ πρόταξε και προτάσσει το σύνθημα «η ΚΑΠ χρήζει μεταρρύθμισης»... Ηταν και πάλι μόνο το ΚΚΕ να προειδοποιεί για τον «Καποδίστρια» όπως και τώρα προειδοποιεί για τον δεύτερο «Καποδίστρια». Και τα τρία άλλα κόμματα τους αποδέχτηκαν, τους στήριξαν, συμφωνώντας με τη μετατροπή της ΤΑ σε βασικό μηχανισμό του κράτους για την αποκέντρωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ας θυμηθεί ο εργαζόμενος ποιο κόμμα έγκαιρα είδε και του είπε τι πρόκειται να συμβεί στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Οχι γιατί έχει μαντικές ικανότητες, αλλά γιατί από ταξική σκοπιά παρακολουθεί, αναλύει και βλέπει τα στάδια κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής. Αντιτάχτηκε σ' αυτήν σθεναρά. Πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ χωρίς να αναμασά τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών όπως έκανε ο ΣΥΝ που σήκωνε δυο σημαίες «Οχι στον πόλεμο» αλλά και «όχι στην τρομοκρατία», υπονομεύοντας το κίνημα και την πάλη του. Μόνο αυτό διατύπωσε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν». Και αποδείχτηκε σωστό αυτό το ΟΧΙ. Χωρίς να καταποντιστεί η Κύπρος όπως οι άλλοι κινδυνολογούσαν.

Η συνέπεια λόγων και έργων και πάντα στην κατεύθυνση υπεράσπισης όσων συμφέρουν το λαό είναι χαρακτηριστικό που ποτέ δεν απώλεσε το ΚΚΕ. Δεν πρόδωσε την αποστολή του, το δίκιο του λαού, για μικροκομματικά οφέλη. Αυτό θα κάνει και την επαύριο των εκλογών με τη δύναμη που ο λαός θα του δώσει.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ