Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο Γολγοθάς των μεταναστών

Αποκαλυπτικά και ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και τα οποία περιλαμβάνουν καταγγελίες για μεθόδους «αποτροπής», «επαναπροωθήσεις», πυροβολισμούς, εικονικές εκτελέσεις, ξυλοδαρμούς, απελάσεις, εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης μεταναστών και προσφύγων, που προσπαθούν να έρθουν στη «γη της επαγγελίας», που λέγεται Ελλάδα αλλά είναι καπιταλιστική, δηλαδή της εκμετάλλευσης. Και το κράτος των επιχειρηματιών. Δράστες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ενός κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού κατά των λαϊκών ανθρώπων.

Ανατριχιαστικές οι περιγραφές των παθόντων. Ενας καταγγέλλει πως τον χτυπούσαν στο κεφάλι με κλομπ και μετά του κρατούσαν το κεφάλι μέσα σε κουβά με νερό. Αλλος πως του δέσανε τα μάτια τοποθετώντας στον κρόταφό του πιστόλι. Αλλος πως του έβαλαν σακούλα στο κεφάλι για να του αποσπάσουν πληροφορίες.

Χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης είναι πως, εφαρμόζοντας εντολές μιας συγκεκριμένης αντιδραστικής πολιτικής, στελέχη του Λιμενικού, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο, θέτουν σε καθεστώς απέλασης οποιονδήποτε περάσει παράνομα στη χώρα μας, πριν αυτός προλάβει να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Πριν καν καταφέρει να πάρει έστω μιαν ανάσα από το δύσκολο θαλάσσιο ταξίδι που κάνει από τα τουρκικά παράλια, «ξεπαραδιασμένος» από τους δουλέμπορους μεταφορείς. Η πρώτη ενέργεια εφαρμογής της βίαιης αποτροπής είναι σκάφη του Λιμενικού να πλησιάζουν τα καρυδότσουφλα των προσφύγων και των μεταναστών και με τη δημιουργία κυματισμού να προσπαθούν να τους τρομάξουν. Κι επειδή κανείς δεν επιστρέφει με τη θέλησή του πίσω, μπορεί να πέσει και καμιά κουμπουριά.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ορισμένες επαναπροωθήσεις γίνονται με το ...βούρδουλα. Βάζουν τους αλλοδαπούς πάλι στο φουσκωτό ή τη βάρκα που χρησιμοποίησαν και τους αφήνουν στη θάλασσα αβοήθητους, χωρίς τρόφιμα και νερό. Οι εξαντλημένοι άνθρωποι προσπαθούν κωπηλατώντας να επιστρέψουν στα παράλια της Τουρκίας. Στον Εβρο καταναγκαστικά φορτώνουν τους αλλοδαπούς στις βάρκες για να μεταφερθούν «απέναντι». Οταν οι «τακτικές αποτροπής» δε φέρουν αποτέλεσμα ή τα καρυδότσουφλα φτάσουν στις ελληνικές ακτές, υπάρχουν οι άθλιες συνθήκες κράτησης και οι απελάσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως 120 αλλοδαποί, μόνο το 2007, έχουν πνιγεί στα νερά του Αιγαίου.

Από το 2005 έως το 2007 συνελήφθησαν 55.000 αλλοδαποί που μπήκαν χωρίς τη «νόμιμη» διαδικασία στη χώρα. Οι περισσότεροι «επαναπροωθήθηκαν», ενώ η κυβέρνηση ζητά χρήματα από την ΕΕ, ώστε μια κοινή ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή να εφαρμόζει τις «τακτικές αποτροπής». Η τελευταία είναι υπό ίδρυση από την ΕΕ και αναμένεται να λειτουργήσει στο πλαίσιο της FRONTEX.

Παράλληλα, η κυβέρνηση «προσβλέπει στη στενότερη ελληνοτουρκική συνεργασία για την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος, που προέρχεται από τις ακτές της Τουρκίας», όπως έχει δηλώσει η υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η «Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες. Χρειάζεται εξαιρετικός συντονισμός των εγχώριων υπηρεσιών με την ΕΕ». Τα κράτη που δρουν νεοταξίτικα, που κάνουν πολέμους ή συμμετέχουν σ' αυτούς, όπως και η Ελλάδα, και δημιουργούν δυστυχισμένους που ψάχνουν στον ήλιο μοίρα σαν «παράνομοι» μετανάστες, όταν δεν τους χρειάζονται για ξεζούμισμα στο βωμό των κερδών, δε διστάζουν να τους στέλνουν ακόμη και στο θάνατο. Αλλωστε, η αντιμετώπιση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, που θέλει μιαν Ευρώπη - φρούριο, ενώ θα φακελώνει συστηματικά και βιομετρικά τους αλλοδαπούς που θα ζουν στις χώρες - μέλη της. Είναι και αυτός βάσιμος λόγος τσακίσματος από το λαϊκό κίνημα της πολιτικής των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ