Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ηθικοί αυτουργοί

Τα στοιχεία δοσμένα με τον πλέον επίσημο και επιστημονικό τρόπο, προκαλούν σοκ. Τους τελευταίους έξι μήνες στη χώρα μας 12 αθλούμενοι, στην πλειοψηφία τους μάλιστα νεαρής ηλικίας, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της άθλησης. Δηλαδή περίπου δυο θάνατοι τον μήνα. Αιτία όπως ειπώθηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Αθληιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων, τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν αλλά δε γνώριζαν. Και πού οφειλόταν η άγνοιά τους; Στο ότι ποτέ δεν είχαν υποβληθεί στις κατάλληλες εξετάσεις πριν την έναρξη της αθλητικής τους δραστηριότητας. Μάλιστα όπως τόνισαν οι ειδικοί, εάν αυτό είχε συμβεί, τότε ίσως να είχαν αποφύγει τη μοιραία εξέλιξη.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου είναι αδιάψευστα. Και καταρρίπτουν κάθε μυθολογία των αρμοδίων που στα εν λόγω περιστατικά το πρώτο που βρίσκουν να πουν είναι για τυχαίο γεγονός ή μεμονωμένα περιστατικά. Τα τραγικά αποτελέσματα δεν είναι ξεκομμένα από τον τρόπο λειτουργίας του αθλητισμού στη χώρα μας. Η έλλειψη, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, συγκεκριμένων προγραμμάτων ιατρικής πρόληψης και περίθαλψης όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό, είναι αυτή που οδηγεί στα μοιραία περιστατικά και επομένως δεν είναι μοιραία, όσο και εάν κάποιοι δε θέλουν να δουν πίσω από τη βιτρίνα.

Η απουσία ολοκληρωμένης κρατικής μέριμνας είναι η κυριότερη αιτία που οδηγεί στις λεγόμενες δουλιές «άρπα-κόλλα». Δηλαδή τυπικές ή και καθόλου εξετάσεις σε κάποιον γνωστό γιατρό που ο.... μόνος χρόνος που ξοδεύεται είναι να μπουν 10 σφραγίδες στα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Σημαντικό επίσης πρόβλημα και η απουσία ιατρικού προσωπικού και βέβαια, παράλληλα, ιατρικής υλικοτεχνικής υποδομής στα περισσότερα στάδια της χώρας όπου διοργανώνονται διάφοροι αγώνες...

Τα προβλήματα αυτά μάλιστα δεν είναι ξεκομμένα με το ζήτημα του κόστους αφού η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών στη χώρα μας όπως οι παροχές υπηρεσιών Υγείας ανεβάζουν στα ύψη το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ένα ερασιτεχνικό σωματείο - που με τη σειρά του θα φυτοζωεί από την έλλειψη επιχορηγήσεων - προκειμένου να προβεί με δική του πρωτοβουλία έστω, σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα περίθαλψης αθλητών.

Ηθικοί αυτουργοί στους θανάτους των νέων παιδιών που αθλούνται, είναι οι πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στον αθλητισμό. Πολιτικές που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση συμφερόντων των εκάστοτε επιχειρηματιών ενταγμένων στα γενικότερα πλαίσια που επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα. Που οδηγούν στην πλήρη αδιαφορία για ό,τι δεν προσφέρει κέρδος όπως π.χ. ο ερασιτεχνικός ή ο σχολικός αθλητισμός, ο εργασιακός αθλητισμός, η άθληση στην τρίτη ηλικία. Είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με τον αθλητισμό ως εμπόρευμα που σκοπό έχει το κέρδος και όχι τον αθλητισμό για τον άνθρωπο.

Σε αντιπαραβολή με τα παραπάνω μελετώντας κάποια στοιχεία που αφορούν το σύστημα αθλητισμού στην ΕΣΣΔ, βλέπει κανείς τη διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με αυτά, στον τομέα της υγείας των αθλούμενων ήταν υποχρεωτική η ιατρική εξέταση ανά δυο μήνες και αφορούσε όσους έκαναν αθλητισμό είτε στο σχολείο, είτε στους εργασιακούς χώρους, είτε στις ανώτατες αθλητικές σχολές. Μόνο που στο σοσιαλιστικό σύστημα ο αθλητισμός είχε επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο και την ανάγκη του για άθληση, με πρωταρχικό σκοπό την υγεία και την ψυχαγωγία του και όχι το κέρδος κάποιων.


Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ