Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μας δουλεύουν

«

Δε φτάνει που μας κλέβουν, μας δουλεύουν κι από πάνω». Μ' αυτά τα λόγια αντέδρασε ο μπαρμπα -Βαγγέλης, συνταξιούχος του ΙΚΑ, στις προχτεσινές δηλώσεις των αρμόδιων επί των οικονομικών και της ακρίβειας υπουργών της κυβέρνησης, που απέδωσαν την έξαρση της ακρίβειας στη «διεθνή συγκυρία» και προειδοποίησαν -υποτίθεται - τους κερδοσκόπους ότι θα τους ...«κόψουν το χέρι»! Και δεν είχε άδικο ο μπαρμπα - Βαγγέλης (από τους ...«προνομιούχους», καθώς η σύνταξή του φτάνει τα 780 ευρώ το μήνα, σε σχέση με τα 350 έως 550 ευρώ που παίρνει η πλειοψηφία των συνταξιούχων των ΟΓΑ και ΙΚΑ) αφού η κυβέρνηση με την πολιτική της ενώ επιβάλλει «πάγωμα» σε μισθούς και συντάξεις, την ίδια ώρα ευνοεί τα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Δικαίως, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θεωρεί ότι η κυβέρνηση αφήνει ασύδοτους τους μεγαλοεπιχειρηματίες να καταληστεύουν τα ισχνά εισοδήματά του, ενώ παράλληλα ρίχνουν «λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού».

Αδιάψευστο μάρτυρα ότι ο μεγάλος ένοχος για την ακρίβεια είναι η κυβέρνηση - αυτή ανέβασε στα «ρετιρέ» τον πληθωρισμό και κατέβασε στα υπόγεια την αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων - αποτελούν και τα εξής: Πρώτον, ενώ έκανε τα «στραβά μάτια» στις τσουχτερές ανατιμήσεις που επέβαλαν μετά τις εκλογές της 16ης του Σεπτέμβρη οι κάθε είδους «βαρόνοι της αγοράς» σε εκατοντάδες είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στη συνέχεια εμφανίστηκε σαν «προστάτης των καταναλωτών» ανακοινώνοντας τη «συμφωνία κυρίων» με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για ...40ήμερο «πάγωμα των τιμών»! Δεύτερον, ενέκρινε στα τέλη Νοέμβρη 2007 νέες τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των μεγαλομετόχων της επιχείρησης. Τρίτον, επέβαλε από την 1η του Γενάρη 2008 νέα αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα, με συνέπεια να ακριβύνουν - πέρα από την επίπτωση των διεθνών τιμών πετρελαίου - μέχρι και 5 λεπτά του ευρώ οι τιμές στις βενζίνες και στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Και, βέβαια, το μαρτύριο των λαϊκών νοικοκυριών δε σταματά εδώ. Τα μονοπώλια και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αξιοποιώντας το δικαίωμα που τους δίνουν οι νόμοι των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την «απελευθέρωση των τιμών», ετοιμάζουν νέα επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα. Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε νέες ανατιμήσεις, επικαλούμενοι τη διεθνή συγκυρία! Παράλληλα, είναι θέμα χρόνου η έγκριση από την κυβέρνηση αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ ή πρώην ΔΕΚΟ (ΕΘΕΛ, ΟΣΕ, ΗΛΠΑΠ, ΟΑ, ΕΥΔΑΠ, κλπ.) καθώς και στα κόμιστρα των ταξί, ΚΤΕΛ, φορτηγών, κλπ.

Με την ακρίβεια και την κερδοσκοπία στην αγορά να οργιάζουν, οι διαβεβαιώσεις των δύο υπουργών ότι οι επιπτώσεις «μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενες» και ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ...«κόψει τα χέρια των μακρυχέρηδων» που κερδοσκοπούν, αποτελούν το λιγότερο πρόκληση. Το «φτάνει πια» δεν αρκεί να εκδηλώνεται με παράπονα και καταγγελίες από τα θύματα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης είναι η κλιμάκωση και η ένταση της πάλης των ανθρώπων του μόχθου και της δουλιάς, για καλύτερους μισθούς και μεροκάματα, για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για κατάργηση των έμμεσων φόρων, για συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ